*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çorlu tren katliamına ilişkin davanın yedinci duruşması, bugün Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki Halk Eğitim Merkezi'ne kurulan mahkeme salonunda yapılacak.
Yakınlarını kaybeden yurttaşlar "Gerçek sorumlular yargılansın" diyerek verdikleri mücadelede kararlı.
Yaklaşık üç yıldır adalet arayan ve artık bir sonuç bekleyen aileler için bu duruşma "dönüm noktası" niteliğinde. Zira kazaya ilişkin "son bilirkişi" raporu sanık listesinin genişlemesini öngörüyor.
Bu rapor, yedisi çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği kazada Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) "kusurlu" olduğuna işaret ediyor.
Buraya nasıl gelindi?
Son bilirkişi raporuna giden süreçte neler yaşandı ve kazadan saatler sonra yapılan keşfin ardından yazılan ilk bilirkişi raporu ne diyordu?
Kazada oğlu Oğuz Arda Sel'i (9) kaybeden Mısra Öz yanıtlıyor:
"8 Temmuz'da olay yerine inen ilk bilirkişiler ilk bilirkişi raporunu hazırladı. Raporda, menfezin kusursuz olduğu ve TCDD'nin sorumluluğunun olmadığı yazıldı."
TIKLAYIN - "Artık bu ülkede yargının işlemesi gerekiyor"
"Bu bilirkişiler, olayın olduğu günün gecesinde, henüz cenazelerimiz trenin altından çıkarılmamışken, helikopterle olay yerine indirildiler. Ertesi sabah oraya taş taşınmaya ve yol yapılmaya başlandı. Olay yeri keşfinin yok olmasına sebep oldu oraya döşenen o taşlar."
"O bilirkişi raporu, davanın başlayacağı iddianamenin hazırlanmasına ön ayak oldu. Ve tabii ki o rapor neticesinde iddianame 'TCDD üst yönetimi, siyasiler, bürokratlar kovuşturmaya dahil değildir' şeklinde çıktı."
"Biz üç yıldır diyoruz ki 'Burada gerçek sorumlular TCDD'nin üst yönetimidir, siyasilerdir, bürokratlardır, Ulaştırma Bakanlığı'dır.'"
Mücadele ve ikinci bilirkişi raporu
Bir de ailelerin adalet arayışıyla yeniden yazılması sağlanan, iki yıl sonra olay yerinde keşif yapılmasının ardından "bambaşka" sonuçlar ortaya koyan ve "TCDD kusurludur" diyen ikinci bir bilirkişi raporu var. Öz anlatıyor:
"Bu itirazlarımız sonrasında yeni bilirkişi raporu oluşturuldu. Bu raporda ihmaller olduğu ortaya çıktı. Menfez zamanını doldurmuş, altyapı oluşturulmamış, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ile TCDD'nin herhangi bir bağlantısı yok, yol bekçileri eksik, ihaleler iptal edilmiş."
*28 Ekim 2020 tarihli bilirkişi raporundan
"Tefrik dosyasına eklenen son bilirkişi raporuyla da aslında ikinci raporun bir sağlaması yapılmış oldu. O raporda şu belirtildi: Olay yerine giden ilk bilirkişiler doğru açılardan fotoğraf ve video almadılar. Son bilirkişiler 'Eğer olay günü doğru açılarla görüntü alınsaydı daha net bir rapor çıkarabilirdik' diye belirtiyorlar."
TIKLAYIN - "Gerçek sorumlular mutlaka hakim önüne çıkacak"
"Özetle hiçbir şekilde bu ray üzerinde bakım yapılmamış, hiçbir şey hazırlanmamış ve insanlar ölüme terk edilmiş. Rapora göre; bu, Türkiye'nin diğer hatlarında da geçerli."
"Kaçış kalmadı"
Öz, bu sefer bir sonuç beklediklerini söylüyor:
"Biz dört sanıkla artık ilerlemeyeceğimizi en son duruşmamızda dile getirmiştik. 'Biz gerçek sorumluları istiyoruz' demiştik. Bunun raporlarla da desteklenmesi gerekiyordu."
"Mahkeme heyetinin, savcının, hâkimin başka bir kaçış noktası kalmadı. Her duruşmada 'Adalete güvenmek istiyoruz' diyoruz ama her defasında hayal kırıklığına uğruyoruz."
"Bugünkü duruşma, Çorlu katliamının gerçek sorumlularının yargılanmasının dönüm noktası. Öyle bir karar bekliyoruz mahkeme heyetinden."
Ne olmuştu?İstanbul Halkalı'dan Edirne Uzunköprü'ye giden "hızlandırılmış" tren, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar'da devrildi. Kazada 25 kişi yaşamını yitirdi, en az 300 kişi yaralandı. Kazanın yaşandığı alanda iki yıl sonra, 16 Temmuz 2020'de, bilirkişi heyetince keşif yapıldı. Zira kaza günü keşif yapan heyetin taraflı olduğu ailelerce ve avukatlarca davanın tüm duruşmalarında belirtildi. Söz konusu heyet, olayın yaşandığı günün gecesinde, henüz yaşamını yitiren yurttaşların cansız bedenleri devrilen vagonların altından çıkarılmamışken, helikopterle olay yerine gitti. Hemen ertesi sabah da olay yerine taş taşındı ve alan "düzenlendi." Kazaya ilişkin davada ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1. Bölge Müdürlüğü'nde görev yapan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk yargılanıyor. Dört sanığın, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapsi isteniyor. | |
(DŞ)