Çorlu yakınlarında gerçekleşen ve 24 kişinin hayatını kaybettiği 338 kişinin yaralandığı kazanın nedeni hakkında üç iddia bulunuyor.
İddiaların ilki bu hattın Halkalı - Muratlı arasında bakım için açılan ihalenin ödenek yetersizliği nedeniyle iptal edilmesi. İkincisi ise tren hatlarını kontrol eden yol bekçilerinin görevlerine son verilmesi. Üçüncü neden ise AKP iktidarının denetimleri meslek odalarından alıp özel şirketlere vermesi.
Bakım ihalesi iptal edildi
Fotoğraf: Rayhaber
Edirne - İstanbul tren hattı 20 Ekim 2015 tarihinde üç yıl süren yenileme çalışmaları sonrası açılmıştı. 2012’de bakım kararı alınan hattın yenilenme işlemlerinin 10 ay sürmesi öngörülüyordu.
Hattın yenilenmesi beklenenden uzun sürdü ancak 1 Kasım 2015 Geneli Seçimleri öncesine açılışı yetiştirildi.
Törene AKP Tekirdağ Milletvekili ve 2’nci Sıra Milletvekili adayı Ayşe Doğan da katılmıştı.
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) 1. Bölge Malzeme Müdürlüğü 6 Haziran 2018’de “Halkalı Muratlı Arası Menfez Bakım ve Taş Duvar İşleri” için ihale açtı. İhalenin yapılacağı tarih 6 Temmuz 2018 olarak ilan edilmiş.
Bu ihalenin ödenek olmadığı için geciktiği iddia ediliyor. İhalenin iptal edildiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı.
Ancak aynı ihale duyurusu 22 Haziran 2018 tarihinde bir kez daha yapılmış.
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre bu hattın ihalesi ödenek olmaması nedeniyle iptal edilmiş.
“Yol bekçileri olsaydı bu kaza olmazdı”
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Hasan Bektaş, Çorlu yakınlarında 24 kişinin öldüğü tren kazasıyla ilgili Duvar'dan Özlem Akarsu Çelik'e konuştu.
Yolların rutin kontrolünü yapan yol bekçisi kadrosunun beş yıl önce kaldırıldığını hatırlatan Bektaş, “Emniyet tedbirleri maliyetli olduğu için kaldırıldı. Yol bekçileri olsaydı böyle bir kaza olmazdı” dedi ve ekledi:
“Kamu kurumlarında birçok personelde eksiltmeye gidildi. İş kara döküldü, emniyet tedbirleri maliyetli olduğu için kaldırıldı. Kısa zaman önce büyük bir bakımdan geçmiş bir bölge orası ama ne yazık ki bu olay yaşandı. Yol bekçileri olsaydı böyle bir kaza olmazdı muhtemelen.”
Bektaş, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ın kazanın hava muhalefeti nedeniyle meydana geldiği yönündeki açıklamasını da şu sözlerle eleştirdi:
“Ya doğa faciası ya da bu işin fıtratında var diyecekler ama bunlara karşı önlem almak gerekiyor. Meteoroloji hava koşullarıyla ilgili bilgi veriyor. Burası yağış alan bir bölge. Daha önce de kar ve kötü hava şartları dolayısıyla kapanan bir yol ve bakımı yakın bir zamanda yapılmıştı. Ancak önlem alınabilirdi.”
"Denetimlerin odalardan özel şirketlere verilmesinin sonucu"
Evrensel'e konuşan Makine Mühendisleri Odası Çorlu Temsilcilik Sekreteri Birtan Altan şunları söyledi:
"Olay yerine güvenlik güçleri bizleri de yaklaştırmadı. Fakat ilk görgü tanıkları ve fotoğraflardan edindiğimiz ilk izlenim, yoğun yağış sonrası yanlış hesaptan dolayı yetersiz olan menfezin taştığı yönünde.
"Bundan dolayı ray alt yapısı zayıflıyor veya bozuluyor. Burada ya hesap hatası ya da uygulama hatası var.
"Trenin üzerinden geçtiği ağırlığa dayanamayıp raylar ya çöküyor ya da kayıyor. Çünkü şimendifer ve ilk vagon menfezi sağlam geçmiş ama arkadaki 5 vagon devrilmiş.
"Daha detaylı raporumuzu detaylı incelemeden sonra yapacağız. Ama şunu söylemek isterim ki bu sadece bir kaza ile açıklanamaz. Özelleştirme ve iktidarın, denetimleri odalardan alıp özel şirketlere vermesinin bir ürünüdür bu kaza."
* Fotoğraf: Berk Özkan - Çorlu / AA