Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın yoğurtla ilgili standartları değiştirmesine karşı çıkıyor, yoğurdun besleyici özelliğinin azalacağını hatta gıda riski içeren "hileli" yoğurtların üretilebileceğini söylüyor.
Bakanlık 16 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğiyle, yoğurt standartlarını değiştirdi.
Buna göre, yoğurtta yüzde 4 oranındaki protein zorunluluğu yüzde 3'e indi. Ayrıca yoğurdun kıvamını sağlayan yüzde 12'lik kurumadde oranı şartını da kaldırdı.
"Yoğurtçu lobisi başarılı oldu"
Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, bunu yoğurt üreten şirketleri kast ederek "yoğurtçu lobisi başarılı oldu" diye nitelemişti.
Yoğurttaki kurumadde oranının genellikle yağsız süt tozu katkısıyla yükseltildiğini, bunun aynı zamanda protein miktarını da artırdığını anımsatan ZMO, yeni düzenlemeyle, çorba gibi, kalitesiz yoğurtların üretilebileceğine dikkat çekiyor.
Odanın dikkat çektiği başka bir konu da kıvam artırmak için protein yerine çok değişik katkı maddelerinin kullanılması ve "hilelerin artması" olasılığı.
Uras, yazısında benzer bir düzenlemeyle, Çin'de üretilen çocuk mamalarının öldürücü etkisini şöyle anımsatmıştı:
"Bir süre önce Çin’de büyük süt skandalı çıktı. Sulu süt kullanarak çocuk mayası yapanlar sütü koyulaştırmak, azotunu artırmak için içine melamin maddesi kattılar. Çok sayıda çocuk öldü. (...)Melamin, kimyasal bir bileşik. Sütteki proteini yüksek göstermek için toz melamin katılıyor. Bunların insan sağlığı üzerindeki toksik etkisinin az olduğu söyleniyor. Ancak kesinlikle doğru değil. Çünkü melamin çeşitli böbrek ve damar hastalıklarına, ürogenital sistemlerde büyük zararlara, hatta kansere bile neden olabiliyor." (TK)