* Fotoğraf: Women and Gender Constituency.
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27), 6 Kasım'da Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde başladı.
18 Kasım'a kadar devam edecek zirveyle ilgili Uluslararası İklim Eylem Ağı'nın (CAN International) koordinasyonu ile sivil toplum örgütlerinin BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) toplantılarında yayımladığı ECO haber bülteninin başlıklarını bianet ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) iş birliği ve Ayşe Bereket'in çevirisi ile sizlerle paylaşıyoruz.
ECO'nun bu bölümü Kadınlar ve Toplumsal Cinsiyet Seçmenleri'nin (Women and Gender Constituency –WGC) seslerini duyurmaya ayrıldı. Bu makale WGC'nin görüşlerini yansıtmaktadır.
Yeşil, Afrika halkları tarafından Afrika'nın doğal zenginliğinin, egemenliğinin ve birliğinin simgesi olarak benimsenmiş bir renk. Yeşil aynı zamanda uçsuz bucaksız ormanlarının ve tabiatın rengi.
Ancak bugün, açgözlülükle doğamızı yağmalayanlar ve yıkıma uğratanlar, "yeşili" en çok önemseyenlerin kendilerini olduğu iddia ediyor. Bunlar, yanlış ve tehlikeli çözümleri ilerleme olarak öne sürüyor, devam eden sömürülerini ve birikimlerini yeşil renkli logoların, yeşil ve boş basın açıklamaları ve yeşil sloganların arkasına gizliyorlar.
Yeşilimizi geri almak
Afrikalı feministler olarak, bize ait olana sahip çıkma ve direniş adına, bizim istediğimiz gelecekte kendi yerlerimizi ve payımızı talep etmek için COP27'ye geldik. Yeşilimizi geri almak için, topluluklarımızı yerinden eden kanıtlanmamış ve zararlı teknolojilere dayanan ve bize bir "sanayi devrimi"ni satmaya çalışan yalancı çözümlere hayır demek için buradayız.
Ölçeklendirilmesi ve finanse edilmesi gereken gerçek çözümlere sahip olduğumuzu ve yalancı çözümleri yeşile boyamaktan vazgeçmemiz gerektiğini açıkça ifade etmek için bugün hepimiz yeşil giysiler giydik.
Özellikle de "Bu bir COP uygulamasıdır" gibi cümleler karşısında yeşilimize, onurumuza, varlık duygumuza, kimliğimize ve yaşamımıza sahip çıkıyoruz. Bugün COP27'de, kız kardeşimiz Wangari Maathai'nin dediği gibi:
"Gücümüzle buradayız!
Tarihin akışı içinde, insanlığın yeni bir bilinç düzeyine geçmeye, daha yüksek bir ahlaki zemine erişmeye çağrıldığı bir zaman gelir. Korkularımızı atıp birbirimize umut vermemiz gereken bir zamandır bu. O zaman geldi."
Wangari Maathai hakkındaEkofeminist. Nobel Barış Ödülü'ne sahip Afrikalı ilk kadın. Kenya Ulusal Kadın Konseyi'nin 1981-1987 yılları arasında başkanlığını yaptı. Kenya Ulusal Kadın Konseyi'nin himayesi altında Green Belt Movement'ı (Yeşil Kemer Hareketi) kurdu. Toprakları ve ormanları gasp edenlere karşı savaştı, Afrika'daki yağmur ormanları ve iklim krizi ile ilgili kampanyalar düzenledi. 2004 yılında "sürdürülebilir kalkınma, demokrasi ve barışa katkıları" sebebiyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü ve bu ödül Yeşil Kemer Hareketi'ni dünya çapında bir topluluk yaptı. Maathai döneminde Kenya'nın yoksul bölgelerinde 30 milyon ağaç ekildi. Bu ağaçların ekim çalışmasında özellikle işsiz ve yoksul kadınlar çalıştırıldı. 2011'de hayatını kaybetti. 1940, Kenya doğumlu. |
(TY)