* Fotoğraf: Pixabay
Türkiye genelindeki birçok ekoloji ve iklim hareketinin bir araya gelmesiyle oluşan COP26 Türkiye Koalisyonu, 6 Kasım Küresel Eylem Günü için çağrı yaptı.
İklim aktivistleri 6 Kasım’da, tüm dünyada 31 Ekim-12 Kasım arasında Glasgow’da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı (CO26) sırasında iklim hareketlerinin taleplerini yükseltmek için sokaklara çıkacak.
Türkiye’de de benzer eylemlerin gerekliliğini ifade eden koalisyon, “6 Kasım 2021 Cumartesi günü bulunduğunuz şehirde, köyde, iklim adaleti için mücadele eden yerel kampanyalara ve tabandan örgütlenen gruplara katılın” çağrısında bulundu.
“Adalet dünya liderleri tarafından sunulmayacak”
COP26 Türkiye Koalisyonunun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Adalet, bize dünya liderleri veya şirketler tarafından sunulmayacak. Sadece ve sadece biz, tüm dünya halkları için adil bir geleceği tasarlayıp inşa edebiliriz. İklim değişikliğinden Covid-19 salgınına, yoksulluktan ırkçılığa birçok kırılma noktasından geçtik.
“Biliyoruz ki, bu krizler artık üst üste geliyor ve hepsi de aynı sebepten kaynaklanıyor. Bu krizlerin etkilerinden kimse kaçamazken, bu krizlere en az etkisi olanlar en fazla acıyı çekenler. Dünyanın her yerinde iklim krizinin yükünü en fazla taşıyanlar en yoksul insanlar ve ‘beyaz olmayan’ topluluklar.
TIKLAYIN - "Sadece taahhütlerde bulunmayın, eyleme geçin"
“İklim adaleti için mücadele zamanı”
“Bu kriz noktasına siyasi ve ekonomik sistemimizin eşitsizlik ve adaletsizlik üzerine kurulu olmasından dolayı geldik. Yüzyıllardır, zengin hükümetler ve şirketler, kar elde etmek uğruna insanları ve gezegeni geriye kalacak ağır tahribatı düşünmeden sömürdü. Çözümümüz kısaca: iklim adaleti, sistem değişikliği, tabandan gelen güç! İklim krizi gibi, ekonomik ve politik sistemimiz de insan yapımı. Bu, aynı zamanda yeniden yapılabileceği anlamına gelmekte.
“Sorunun çözümünü bütünsel ele almamız gerekiyor. İster işyerinde daha iyi ücret almak için ister temiz su için, ister polis şiddetine veya yeni bir madenin açılmasına karşı savaşıyor olalım; gerek bedenimizin kontrolünü ele almak gerek içinde yaşadığımız ormanların yıkımını durdurmak için mücadele ediyor olalım, sistem içi mücadelelerimizin aynı adaletsiz sisteme yol açtığını görmemiz gerekiyor. Sonuçta, hepimiz bizi etkileyen kararlara katılabilmeliyiz.
“Dünyanın neresinde olursanız olun, şu an iklim adaleti için mücadele etme zamanı. Fabrikalarda, iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde yani toplumun tüm alanlarında enternasyonal bir anlayışta kenetlenmeye ihtiyacımız var.”
COP26’nın gündemi
Birlemiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) Taraflar Konferansı’nın 26. Oturumu (COP26) Covid-19 pandemisi nedeniyle bir yıl gecikmeli olarak 31 Ekim -12 Kasım 2021 tarihleri arasında, İskoçya’nın Glasgow kentinde geçekleştirilecek.
TIKLAYIN - COP26 İklim Zirvesi: Neden önemli?
COP26’nın gündem maddelerinden biri Paris İklim Anlaşması’nın öngördüğü üzere 1,5 derece hedefi. 2021 yılı içinde uluslararası kuruluşların ve ABD, AB, Kanada gibi bazı büyük emisyon sahiplerinin çabaları öne çıksa da küresel olarak yeterli ilerleme sağlanamamış durumda. İlerleme için ülkeler tarafından güncellenmiş ve daha iddialı Ulusal Katkı Beyanları (Natioanally Determined Contributions- NDC) açıklamaları bekleniyor. Açıklanan NDC’lerin Paris Anlaşması’nın ana amacı olan 1,5 derece hedefine oldukça uzak olması, hatta ulaşılan sıcaklık sınırlamasının ancak 2,7 derece civarında olması karamsar bir resim çizdiriyor.
IPCC’nin geçtiğimiz Ağustos ayında yayımladığı 6. Değerlendirme Raporunda sanayi devrimine göre sıcaklığın 1,1 derece arttığı, CO2 konsantrasyonun son 2 milyon yılın en yüksek seviyesine geldiği bilimsel olarak ortaya konulmuştu. Tüm bunlara göre Dünya’nın 1,5 derece hedefine ulaşabilmesi için 460 milyar ton karbon bütçesinin kaldığı hesaplanmış durumda. Buna göre eğer Dünya son yıllardaki emisyon artışı ile devam ederse toplamda sadece 11,5 yıl daha mevcut emisyon salım oranı kadar hakkına sahip olacak. 2 derece hedefi için ise 1310 milyar ton karbon bütçesinin kaldığı, mevcut durumdaki emisyonlarla yaklaşık 33 yıl daha emisyon salma hakkı olduğu görülüyor. Bu nedenle net sıfır emisyon hedeflerinin açıklanması ve planlanması çok acil bir durum.
(TP)
* Glasgow’da gerçekleşecek halkların iklim adaleti zirvesine ise dünyanın her yerinden internet üzerinden katılmak mümkün. Türkiye’deki harekete dair tartışmalara ise bu adres üzerinden ortak olunabiliyor.