Bahçeli, Bağcılar, Adanalıoğlu ve Yenitaşkent Beldesi sakinleri dün(Pazartesi) tesislerin yapılması düşünülen bölgede, lastik yaktı ve " Çöp getiren kamyonları yakarız " diye bağırdı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın " Ankara'dan iki heyet gelerek bölgede inceleme yapacak " diye açıklama yapması üzerine başlatılan eyleme 700 kişi katıldı.
Eyleme Bahçeli Belediye Başkanı Halil Ünal , Bağcılar Belediye Başkanı Akif Çiftçi , Yenitaşkent Belediye Başkanı İsmail Çarşılı , yakın köylerin muhtarları ve Mersin Sulama Birliği Başkanı Özgül Sözer de destek verdi.
Çöp değil, yatırım
Bahçeli Belediye Başkanı Halil Ünal, çöp değil, yatırım istediklerini söyledi.
Bahçeli ve çevre belde insanlarının Bergama eylemlerini hatırlatan eylemi saat 10:30 sıralarında başladı.
Toplantının ardından bütün katılımcıların imzasıyla oluşan basın bildirisi kamuoyuna açıklandı. Açıklamayı Bahçeli Belediye Başkanı Halil Ünal yaptı.
Çarpık yapılaşma nedeniyle nefes alamaz duruma gelen Mersin'de tek yeşil kalan bölgenin Bahçeli beldesi olduğunu söyleyen Ünal, Mersin nüfusunun üçte birinin yaşadığı bölgenin çöple kirletilmesini istemediklerini kaydetti.
"İzin Vermeyeceğiz"
Eylemde lastik yakarak çöpün zararlarını sembolize eden bölge halkı, belediye başkanları ve basın mensupları ile birlikte çöpün biriktirilmesi planlanan alanı gezdi.
Bu sırada tepkilerini dile getiren vatandaşlar, çöp tesislerine asla izin vermeyeceklerini söylediler.
Vatandaşlar bölgenin çöp alanı olmasına itiraz gerekçelerini şöyle dile getirdi:
* Çöp, tarım topraklarını ve yeraltı sularını kirletecek.
* Bu durum hayvanlarının zehirlenmesine neden olacak, çöpün yayacağı pis koku ve üreteceği haşere insan sağlığını tehdit edecek.
Mersin'in çöpünü değil, iş imkanlarını arttıracak yatırımlar istediklerini dile getiren vatandaşlar, " Çöp çok temizse gidip parka veya evlerinin bahçesine döksünler " diye tepki gösterdi.
Bölge kadınlarının eyleme yoğun katılımı dikkati çekti. Kadınlar erkeklere oranla daha keskin bir dille çöpü reddettiler. Sağlıklarını, yaşamlarını, geçim kaynaklarını kirletecek çöpe izin vermeyeceklerini ifade eden kadınlar " çöp kamyonlarını taşlar, yakarız" dediler.
Mersinin çöp sorunu
Seçimlerde bütün başkan adaylarının çözme vaadi verdiği çöp sorunu, tarafların tartışmalarının keskinleşmesiyle uzadı ve bugüne kadar geldi.
Başlangıçta kompos gübre fabrikası, biyoenerji üretecek fabrika veya yakma fabrikası seçenekleriyle kamoyuna tanıtılan proje, şimdi sadece çöp depolama tesisi olarak telaffuz ediliyor.(YV/NU)