Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 20. Taraflar Konferansı (COP 20), 1 Aralık'ta Peru’nun Lima şehrinde başladı. Konferans 12 Aralık'a dek sürecek.
COP 20, 2005’te yürürlüğe giren Kyoto Protokolünün hazırlandığı ve Türkiye’nin katıldığı 11. konferans. 190 ülkeden temsilciler, küresel ısınmaya yönelik ortak ve acil çözümler içeren bir anlaşma üzerinde uzlaşı arıyor.
Türkiye’den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın başkanlığında, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel ve diğer ilgili Bakanlıklardan yaklaşık 50 kişilik bir heyetle konferansta.
9-12 Aralık arasındaki üst düzey bölümünde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce katılacak ve Türkiye adına konuşacak.
Amazonlar’daki topluluklardan protesto
Toplantının ilk gününde Amazonlar’da yaşamını sürdüren yerli topluluklar bir protesto eylemi yaptı. Yaşayan Amazon Girişimi (LAI), dünyanın büyük ekonomileri tarafından zehirli gazların hızla atmosfere yayılmaya devam etmesinden kaynaklanan sorunların en fazla kendilerini etkilediğini söyledi.
BM’nin yayınladığı son iklim raporlarına göre küresel ısınmayı tetikleyen karbon salımının yüzde 95’i insan kaynaklı. BM kapsamında, Kyoto Protokolü’nün ardından hayata geçecek küresel yeni bir iklim anlaşması konuşuyor.
2014 en sıcak sene olacak
İkinci günde sivil toplum örgütleri de Konferans’a katıldı. Greenpeace, WWF, Ozfam, İklim Eylem Ağı (CAN) gibi örgütlerin de basın toplantıları ve yayımladıkları bültenler ile bilim çevrelerinin ve sivil toplumun talep ve vurgularından yola çıkarak neler yapılacağı konuşuldu.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Küresel İklimin 2014 Geçici Durumu Raporunu yayınladı. Raporda Ocak-Ekim ayları arasında küresel ortalama hava sıcaklığı deniz ve kaya yüzeylerinde 0.57 derece arttığı yazıyor. Karşılaştırma için, 1961-1990 arasında 0.09 derece artmış.
WMO genel sekreteri Jarraud, eğer Kasım ve Aralık ayları tahmin edildiği gibi olursa, 2010’u, 2005’i, ve 1998’i geçerek 2014 senesi raporlanmış en sıcak sene olacağını, bunun da raporlanmış en sıcak 15 sene içersindeki 14 senenin 21. yüzyılda görüldüğü anlamına geleceğini söyledi.
Greenpeace’den Kasia Kososen, küresel ısınmayı iki derece yerine, bir buçuk derecede sınırlamak gerektiğini söyledi.
İklim değişikliği düşündüğümüzden yakın
Üçüncü gün, iklim bilimi günü olarak adlandırıldı. Hadley Center tarafından düzenlenen ve son bilimsel gelişmelerin sunulduğu oturumda, iki derece sınırının 2030’larda aşılabileceği söylendi. Vurgulanan bilgilerden biri ise, bir derece gibi rakamlar vermenin yanlış olduğu ve buzulların hızla eridiği Kuzey Kutbu çevresindeki rakamın dört buçuk derece olduğu.
Center, iklim değişikliğinin potansiyel tehlikelerinin düşündüğümüzden daha kısa sürede gerçekleşebileceğini söyledi. (RK/BK)
Fotoğraf: Sebastian Castañeda / Peru / AA
* Bu haberde un.org/climatechange adresinden yararlandık.