Hatay’daki Gezi direnişinde başına isabet eden gaz kapsülüyle öldürülen Abdullah Cömert’le ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.
Başvuruda, Cömert’in vurulduğu beyaz şortland aracında (akrep) görev yapan iki polise ve yine yargılama dışı bırakılan Emniyet Müdürlüğündeki amirlere dava açılmamasının hak ihlali oluşturduğu ifade edildi.
Cömert ailesinin avukatı Hatice Can’ın yaptığı başvuruda, Emniyet Müdürlüğünün “CD İzleme Tutanağı”nda olay günü o bölgede polise yönelik, molotof kokteyli, taş, sopa atılmadığının ispatlandığı da belirtildi.
Tek polise dava açıldı
“Armutlu mahallesi Uğur Mumcu-Şükrü Güçlü Caddesi üzerinde bulunan MOBESE kamerasının 3 Haziran 2013’te, 20.00-24.00 arasındaki kayıtlarının 11. maddesinde, ‘23:09:26…Gündüz caddesinden Uğur Mumcu meydanına doğru seyir halindeki beyaz renkteki polis akrep aracının olayın meydana geldiği yer olan Elektrik Mahallesi Yıldız Sokak’ta, aracın ön kısmını sokağa bakar şekilde durdurup iki defa araçtan gaz bombası atışının yapıldığı anlaşılmış, Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu’nun 21.08.2013 tarih ve 3655 sayılı raporu Abdullah Cömert’in 03.06.2013 tarihinde saat 23.00 sıralarında meydana gelen gaz fişeği çarpması sonucu yaralanması ile 03.06.2013 tarihinde saat 23.29’da meydana gelen ölümü arasında illiyet bağının olduğu ifade edilmiştir.”
“Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca, 6297 plaka sayılı beyaz şortland aracında gazcı olarak görev yapan sanık Ahmet Kuş hakkında Türk Ceza Kanunu (TCK) 81/1 ve 21/2 maddeleri uyarınca dava açıldı.”
Emri verenlere takipsizlik
“MOBESE kamerası çözümünde şortland aracını şoförü Bayram Ali Şahince ve operatör olarak görev yapan Hacı Yusuf Avcı’nın aracı durdurup aracının yönünü Yıldız sokağa çevirerek araçta Gazcı olarak görev yapan Ahmet Kuş’un ölüme neden olan atışını kolaylaştırarak birlikte ve aynı kasıt altında davranmış oldukları halde sanıklar hakkında kamu davası açılmadı.”
“Ayrıca tüm polis memurlarının ‘… verilen emirler doğrultusunda gaz kullanmaya başladık’ şeklindeki beyanları uyarınca gaz atışı emrini veren yetkili amirlerin isimlerinin belirlenmesi ve şüpheli olarak sorgulanarak verdikleri emirlerin araştırılarak içeriğinin denetlenmesi gerektiği halde Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik kararına yapılan itiraz İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesince gerekçe belirtilmeksizin reddedildi.”
Avukat Can, Anayasa Mahkemesi’nden, “yaşam hakkı, adil yargılanma hakkı ve etkili başvuru haklarının ihlal edildiğinin tespitini” talep etti.
Ayrıca polisler Bayram Ali Şahince ve Hacı Yusuf Avcı hakkında dava açılmasını ve Emniyet Müdürlüğünde emir veren yetkili amirlerin kim ve kimler olduğunun tespit edilerek öldürme eylemine azmettirme suçlarından soruşturma ve kamu davası açılmasını istedi. (AS)