Toplantıya Vali Yardımcısı Mustafa Erdoğan, Karatay Kaymakamı Mehmet Mızrak, Selçuklu Kaymakamı Kadim Doğan, Meram Kaymakamı İsmail Demirhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Tekbaş, İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Salih Yaşar da katıldı.
İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Salih Yaşar, Türkiye ve dünyadaki tarım alanlarının büyük bir bölümünün erozyon ve çölleşmeden etkilendiğini, bunun da beslenme ve barınma gibi yaşam koşullarını zorlaştırıp insanlık için açlık tehlikesi oluşturduğunu söyledi.
İnsanoğlunun kontrolsüz müdahalesi nedeniyle orman ve mera gibi yeşil örtülerin yok olduğunu ve bunun da çölleşme ve erozyona yol açtığını hatırlatan Yaşar, 1996da yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesine Türkiyenin de 1998de taraf olduğunu vurguladı.
6 milyon hektar toprak çölleşiyor
Türkiyenin çölleşme ve erozyona karşı bir ulusal eylem planı hazırladığını belirten Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:
* Dünyada sulanabilir tarım alanlarını yüzde 30'u, kuru tarım alanlarının yüzde 47'si ve mera alanlarının yüzde 73'ü çölleşmeden etkilenmektedir. Yani dünyamızda 6 milyon hektar toprak, geri dönüşümü olmayacak şekilde çölleşmektedir.
* Erozyon ve çölleşme sonucunda tarım alanları verimini yitiriyor; bu da, beslenme ve barınma gibi yaşam koşullarını zorlaştırıp insanlık için açlık tehlikesi oluşturuyor.
* Türkiye çölleşiyor, ormanları ve yeşili ile birlikte verimli topraklarını da kaybediyor. Yağmur için tek kaynak olan ormanları yok ederek, kuraklığa, açlığa, sefalete teslim oluyoruz. Türkiyeyi erozyonun neden olduğu çölleşme tehdidinden korumak için ve geleceğimizi kurtarmak için hepimiz bu mücadelenin içinde yer almalıyız. (BB)