Bianet'in sorularını yanıtlayan Bulut'a göre, Arap ülkelerinden mücadele için Irak'a giden "mücahitler" de Bağdat'ın yapısına yabancı oldukları için büyük bir direniş gösteremedi.
Irak savunması değil, yönetimin savunma anlayışı
ABD ve İngiltere güçleri Bağdat'a kadar girdi, fakat medyadan izleyebildiğimiz kadarıyla direniş yaşanmadı. Siz, hiç direniş görülmemesini neye yoruyorsunuz?
Buna iki şekilde yanıt verilebilir. Birincisi esas olarak Irak'ın savunması çökmedi, Irak yönetimi çöktü. Yönetimin savunma anlayışı çöktü. Esasında Saddam Hüseyin iyi bir taktisyendir ama, iyi bir stratejist değildir. Son elli yılın "Saddam olaylarına" baktığınızda da kötü bir stratejist olduğunu görürüz. Aralarında gizli anlaşmaların olduğu da söyleniyor ama sonuçta Irak yönetimi her halükarda çöktü.
Irak'ın savunma anlayışı önceden Amerikalılar için bir bilmece gibi geliyordu ancak sonradan belli olabildi. Irak yönetimi bazı yerlere militanlar koymayı da denedi fakat eski silahlar kullandıkları için onlar da etkisiz kaldılar. Bağdat savunmasının en önemli komutanının Amerikalılarla anlaşma sonucu geri çekildiği, helikopterle başka bir yere gittiği haberlerini de duyduk.
Araplarda anti Amerikancı bir hareketten bahsetmiştiniz. Bu hareket son gelişmelerden nasıl etkilenir?
Irak'a giden gönüllüler Bağdat'ı çok fazla tanımadan spontane bireysel savunma anlayışları üzerinden hareket ettiler ve o da Irak merkezi savunma anlayışının bir parçası olarak yeteri kadar özerk davranamadı.
Arap basını ise başından sonuna kadar anti Amerikancı bir karakterde devam ediyor. Halk bir müddet bekler, eğer direniş yönünde bir eğilim görürse ona destek verir ama uzlaşma yönünde bir eğilim gösterirse bu defa da o yöne meyleder. Bu hareketin geleceği Irak'ı işgal eden güçlerin halka nasıl davranacakları ve Saddam Hüseyin'in yerine getirecekleri iktidarı nasıl oluşturduklarına da bağlı.
Medyada son birkaç gündür Iraklıların ABD ve İngiliz askerlerine sempatiyle yaklaştığına dair haberler yer alıyor. Sizce Irak halkı ABD askerine "özgürleştirici" olarak bakmaya başladı mı?
Hayır, hala çoğu beklemede ve daha çok da günlük ihtiyaçlarını giderecek işlerle ilgileniyorlar. Kuşkusuz 5 milyon kişinin yaşadığı Bağdat'ta bin veya beş bin kişinin destek veriyor olması doğal, o nedenle bunları büyütmemek lazım.(HA/BB/NK)