“Çokdilli Eğitim Yoluyla Toplumsal Adalet” başlıklı kitap Eğitim Sen Yayınları’ndan çıktı. Kitabı yayına İngilizce aslından Prof. Dr. Fatma Gök ve M. Şerif Derince hazırladı.
Kitap dünyaca ünlü akademisyenlerin anadilinde eğitim hakkı, çokdilli eğitim başlıklarını toplumsal cinsiyet, yoksulluk, sömürgecilik ve benzeri konularla ilişkilendiren, kuramsal ve pedagojik yaklaşımlar sunan makalelerden oluşuyor.
Bu makaleler 2008’de Hindistan, Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Zakir Hüseyin Eğitim Çalışmaları Merkezi’nin düzenlediği Uluslararası Çokdilli Eğitim Konferansı: Zorluklar, Yaklaşımlar ve Fırsatlar başlıklı konferansta sunulmuş.
Kanada, ABD, kuzey Avrupa, Peru, Afrika, Hindistan, Nepal ve Asya’daki birçok ülkede araştırmalar yapan yazarlar, çocukların eğitim yoluyla dengeli bir şekilde çokdilli olmalarının nasıl sağlanabileceğine dair yeterince veri bulunmasına rağmen yerli/kabile çocukları ile azınlık veya marjinalleştirilmiş topluluklara anadillerinde eğitim verilmemesinin nedenlerini ve bu konuda neler yapılabileceğini ele alıyor.
Azınlık dilleri konuşan halkların adalet ve hak talepleri açısından eğitimi merkeze koyuyor ve eğitimde birden fazla dil kullanmanın daha kapsamlı sosyal adalete nasıl katkıda bulunacağını anlatılıyor. Çokdilli eğitimin tüm farklı topluluklar için daha demokratik, adalet ve eşitliği esas alan, özgürlükçü bir dünya yaratacağı savunuluyor.
Ulus-devlet inşa sürecinde dayatılan tektipleştirici, tekdilli eğitimin, çok kültürlü, çokdilli Türkiye coğrafyasıyla bağdaşmadığını savunan Gök ve Derince, kitabın önsözünde baskıcı devlet politikaları sonucunda anadilinde eğitim hakkında Türkiye’de yeterince akademik üretim yapılamadığı ve bununla ilişkili olarak uluslararası literatürün Türkçeye yeteri kadar çevrilemediğini belirtiyorlar. Derledikleri bu kitapla amaçları bu boşluğu bir nebze olsun doldurabilmek.
Anadilinde eğitim hakkının ölüm orucundaki Kürt siyasi tutsaklarının üç temel talebinden biri olduğunu vurgulayan Gök ve Derince, çokdilli ve çokkültürlü Türkiye’de tüm halkların dillerinin yasal güvenceye kavuşması, anadilinde eğitim yapılabilmesi yönünde verilen mücadeleye, toplumsal barış ve adaletin sağlanmasına olumlu katkı sağlayacağını umuyor. (FK/HK)
* Kitap online olarak Eğitim Sen sitesinden de okunabiliyor.