Urfa, Mardin, Diyarbakır, Elazığ ve Van illerini kapsayan bölge gezisinin Diyarbakır durağında HAK-PAR yöneticileri, il binasının açılışından sonra bölgedeki kurumlarla sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti ve vatandaşlarla bir araya geldi.
Diyarbakır'a 11 Mayıs'ta gelen Abdülmelik Fırat ve parti yöneticileri, Diyarbakır'da yapılan başkanlık kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda, bölgedeki ve dünyadaki son siyasal gelişmeler değerlendirildi.
Kürtçe başladı, Türkçe bitirdi
Miryıldız Konferans Salonu'nda 12 Mayıs tarihinde yapılan "parti tanıtma toplantısı"na katılan Fırat, konuşmasına Kürtçe başladı ancak, salonda Kürtçe bilmeyenlerin de bulunması nedeniyle Türkçe olarak sürdürdü. Fırat, herkese birlik çağrısı yaparak HAK-PAR içerisinde insanların kendilerini özgürce ifade edebileceğini savundu.
Abdülmelik Fırat konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
* HAK-PAR, uzun süren bir ön faaliyet ve çalışmadan sonra farklı düşünce, inanç, mezhep, grup, anlayış ve şahsiyetlerin bir araya gelmesiyle oluşan geniş ve çok kapsamlı, çok renkli ve sesli bir partidir.
* Sosyal ve siyasal koşullardan doğan bir ihtiyaç sonucu kurulan bir partiyiz. Temelde, hiçbir partiye karşı ya da rakip değiliz. Ancak, Türkiye'deki bütün partilerden farklılıklarımız var.
* Rusya ve Almanya arasında çıkan savaşta binlerce insan öldü. Ama bugün, bu iki ülke dostane ilişkiler içinde. Türkiye'nin bir coğrafyasında da 15-20 yıl süren bir savaşta binlerce insanımız yaşamını yitirdi.
* Savaş durdu, silahlar sustu ama, Türkiye bunun üzerinde bir değerlendirme yapmadı. Karanlık köşelerde bulunan kimi insanlar, savaş çıkarmak için hala tahriklerde bulunuyor.
* Uluslar arası güçler işbirliği yaparak A.Öcalan'ı Türkiye'ye teslim ettiklerinde, Türkiye'den Öcalan'ın asılmaması için taahhüt istediler. Türkiye'de bu taahhüdü verdi ama, bugün Öcalan'ı asıp asmamayı tartışıyor.
"Dil, ekmek ve su gibi bir haktır"
* Türkiye'de en temel sorun Kürt sorunudur. Türkiye'de milyonlarca Kürt vardır ve bu insanların dilleri yasaklanmıştır.
* Bu despotluktur.
* Kürtler, Osmanlılar ve Selçuklularla birlikte yaşamış ve bu dönemlerde hiçbir yönetim Kürtleri inkar etmemiştir. Kürtlerin beylikleri ve Kürdistan eyaletleri vardı.
* Bu dönemde Kürtler dillerini ve kültürlerini özgürce yaşamıştır.
* Kürt dili vardır. Hava ve su gibi bir haktır.
HAK-PAR'in 10 Mayıs'ta Mardin'de başlayan bölge gezisinin Diyarbakır'daki programı 13-14 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır valisi A.Cemil Serhadlı, Diyarbakır Demokrasi Platformu, basın kuruluşları, çeşitli kurum ve kişilere yapılan ziyaretlerle sürecek. (BB)