Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT), Türkiye raporunu bugün yayınladı.
43 sayfalık rapor, komite üyelerinin 21-28 Haziran 2012’deki Türkiye ziyaretlerinden edindikleri bilgiler ve gözlemleri ile Türkiyeli yetkililerinin yanıtlarıyla yazıldı.
Beş ana başlıktan oluşan raporda, Pozantı, Sincan, Maltepe çocuk cezaevleri ve Diyarbakır ile Antep’teki cezaevlerinin çocuk kısımlarıyla ilgili bölümler yer alıyor.
Raporda, Pozantı cezaevinde şiddete uğrayan ve daha sonra Ankara'da Sincan, İstanbul'da Maltepe ve Antep ile Diyarbakır'daki cezaevlerine nakledilenlerin şikayetleri ve bu konuda yetkililerin yanıtlarına ayrıntılı şekilde yer verildi.
Rapor, Avrupa Konseyi'nin karar organı bakanlar komitesine sunulacak.
“Sistematik ve ağır şiddet”
Türkiye raporunda özetle şu noktalara değinildi:
* Raporun hazırlanmasındaki motivasyon, çocuk cezaevlerindeki kötü muamele şikayetleri ve bu cezaevlerinin şartları oldu. Özellikle Pozantı Cezaevi’nde çocukların maruz kaldığı şiddet iddiaları araştırıldı. Heyet, Pozantı Cezaevi’nden Sincan’a nakledilen çocukların bulunduğu yeri ziyaret etti.
* Pozantı Cezaevi’nde kalmış olan ve görüşülen çocuklar, iddialarla ilgili tutarlı ifadelerde bulundular. Büyük çoğunluğu sistematik ve ağır şiddete maruz kaldıklarını anlattı. Ayrıca gardiyanlarca kötü muameleye uğradıklarını da açıkladılar.
* Türkiye hükümeti, bu iddialarla ilgili, hakkında şikayet bulunan hapishane personeli ve mahpuslar hakkında idari ve adli soruşturma başlatıldığını ifade etti.
* Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde kötü muamele iddiaları çok fazla dile getirilmezken Antep E Tipi Cezaevi ve Sincan F Tipi Cezaevi’nde hapishane personelinin kötü muamelede bulunduğuna dair birçok iddia dile getirildi. Maltepe Cezaevi’nde ise ağır şekilde şiddet kullanımıyla ilgili şikayetler tespit edildi.
Raporda ayrıca çocuk mahpusların sayısının fazlalığına dikkat çekildi. Komite, Türkiyeli yetkililerden cezaevi ve mahkumiyet yerine, çocuklarla ilgili alternatif cezalandırma yöntemleri üzerinde düşünülmesi talep etti.
Raporun tamamında, Türkiye'de son yıllarda ıslahevlerinin önemli bir şekilde iyileştirmesinden doğan memnuniyet dile getirilirken, kötü muamelenin de önlenmesi anlamında, cezaevi yetkililerinin eğitimi ve sürdürülen soruşturmalarla ilgili bazı tavsiyelerde bulunuldu. (AS)
* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.