Merkezi Diyarbakır olacak Kürt Uluslararası Yazarlar Birliği’nin (PEN) kurulması için çalışmalar başladı. Kürt PEN’in kabulü için Uluslararası PEN’den ön onay alınmış, sadece karar bekleniyor. Yazar Yaşar Kemal’in de destek verdiği Kürt PEN Girişim Komitesi, Türkiye PEN’den de kurumsal destek almış.
"Diğer PEN'lerdeki yazarlarla ortak projeler yapılabilecek"
Yazarların kurumsal olarak yapılan işlerde çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını bianet’e ifade eden Kürt PEN Girişim Komitesi Üyesi Şeyhmus Diken, “Uluslararası PEN örgütünün dünyanın 102 ülkesindeki 145 örgütlenmesi kendi başına birer merkez gibi
çalışmaktadır. Bizim de kendi örgütümüz olursa, kurumsal manada daha rahat örgütsel ilişkiler geliştirip entelektüel işler yapabiliriz” dedi.
PEN’in, kin, nefret, şiddet söylemine karşı, geliştirdiği “Dünya Barışı”nı öne çıkaran söylemiyle uluslararası alanda güvenilirliği olduğunu belirten Diken, “Kürt PEN’i sayesinde gerek Türkiye PEN, gerekse Avrupa ve dünyanın diğer coğrafyalarındaki PEN
örgütleriyle, yazarların ortak projelerde buluşması mümkün olacak” dedi.
Kürt coğrafyasındaki tüm dillere açık olacak
Kürt PEN, Kürtçenin dışında, Türkçe, Ermenice, Arapça ve Süryanice dillerinde yazan bölge yazarlarına da açık olacak.
“Kürt PEN sadece Kürtçe dilinde değil, Kürt coğrafyasında yaşayan tüm dillere açık olacak” diyen Diken, “Nasıl ki Kürtçe yazan bir Kürt yazar Türkiye PEN’e üye oluyorsa, Kürt PEN’de çok dilli olacak” dedi.
Aralarında bianet yazarlarından ve Türkiye PEN Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Diken’in de olduğu Kürt PEN Girişim Komitesi şu isimlerden oluşuyor:
Mehmet DEVİREN- Kürt Yazarlar Derneği Başkanı- Yazar
Arjen ARÎ- Kürt Yazarlar Derneği Kurucu Yöneticisi- Şair-Türkiye PEN üyesi
Lal LALEŞ- Türkiye PEN Merkezinin Kürtçe yazan ilk üyesi- Şair, Yayıncı, Yazar
Kawa NEMİR-Türkiye PEN üyesi- Şair, Yazar, Çevirmen, Editör.
Kürt PEN Kuruluşu için başvuran 30 yazar arasında Yaşar Kemal de bulunuyor.
Kürt PEN Girişim Komitesi cuma günkü (18 Mart) iki dilli, Türkçe-Kürtçe basın açıklamasında, Kürt halkının varlığını siyasal mücadelesi ile kanıtladığını belirterek “Şimdi artık edebiyatı, sanatı ve kültürü ile ürettiklerini var eden şahsiyetlerin de var
olan kurumlarına yeni ve uluslararası ağırlığı olan kendi kurumlarını da ekleyerek örgütlülüklerini pekiştirmenin vakti olduğuna inanıyoruz” dedi.
Sürgün PEN’ler de Var
İspanya’da Katalan ve Bask PEN’leri, İsviçre’de Almanca ve Roman PEN’leri vardır. Ayrıca coğrafi büyüklük nedeniyle Avustralya ve Amerika Birleşik Devletlerinde birden fazla PEN örgütü vardır. Kimi PEN kulüpleri de sürgünde kurulmuştur: İran PEN, Küba PEN, Almanya’daki Kürt PEN, Uygur PEN. (NV/EÖ)
Kürt PEN Girişimi'nin basın açıklamasının tam metni için tıklayınız.