Latin Amerika, Fransa ve Rusya'da da ödülün Güney Afrikalı yazar J.M Coetzee'ye gitmesi düş kırıklığı yarattı. Güney Afrika ise Nadine Gordimer'den sonra ikinci Nobel Ödülünü kazanmanın sevincini yaşıyor.
Nobel Evindeki törende Coetzee'nin adının açıklanmasıyla birlikte salonda oturan onca gazeteci ve edebiyatçının "Bu da kim yahu!" diye mırıldandığını duymamak mümkün değildi.
Yazarı çok önceden keşfeden ve kendi ülkelerinde yayınlayan İsveç, Norveç ve İngiliz yayınevleri ile Güney Afrikalı yazarlar bayram etti.
Ödülün açıklanmasından birkaç dakika sonra Nobel Evine sadece birkaç sokak ötede bulunan J.M Coetzee nin İsveçli yayınevi basın temsilcilerinin hücumuna uğradı aynı anda "Akademi" yayınevinin satış noktalarının vitrinlerinde yazarın kitaplarının ön saflara yerleştirilmeye başlandı.
Yazarın kitaplarında kullandığı dilin her seferinde değiştiğini ve her bir eserinin çok iyi yazılmış edebiyat ürünü olduğunu ileri süren İsveç Akademisi Genel Sekreteri Horace Engdahl karardan memnuniyet duyduğunu da açıkladı.
Yazarın Avrupa ve İskandinav dillerine çevrilmiş en çok bilinen birkaç eseri "White Writing" (Beyaz Yazı), "Giving Offense" (Suç) ve en son piyasadaki "Elisabeth Castello" bulunuyor.
J.M Coetzee Nobel ödülü haberini edebiyat profesörü olarak ders verdiği Chicago da aldı. İsveç günlük gazetesi Dagens Nyheter'in kültür muhabirinin ulaştığı yazar ödülü almaktan büyük sevinç duyduğunu belirterek, büyük bir ihtimal 10 Aralık günü Stockholm'e geleceğini belirtti.
Yazarın medya kuruluşlarına pek mülakat vermek istemediği, Güney Afrika üzerine kesinlikle politik yorumlar yapmaktan kaçındığı ve Avustralya da yaşadığı belirtildi.
Yazar Amerika edebiyat çevrelerince en çok ciddiye alınan yazarlar arasında yer alıyor. Bu arada bu yılki Nobel edebiyat ödülün para miktarı ise 10 milyon kron ki 1 trilyon 181 milyar Türk lirası ediyor. (SN/NM)