“49 senedir kapalı olan azınlık okullarından bir tanesinin Zeytinli Köyü’nde açılacak olması ümit verici. Bir adalı olarak son 50 yıl içinde en somut adımın atıldığını söyleyebilirim.”
"Gökçeada'yı Koruma Yardımlaşma Geliştirme ve Yaşatma Derneği" Başkanı Stelyo Berber, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın İmroz’da Rum okulunun açılması talebini onaylamasını bu sözlerle değerlendiriyor.
Ancak Stelyo Berber, basında yer alan haberlerin içeriğine itiraz ediyor:
“Medyada çıkan haberlerde İmroz’daki 4-5 okulun kurucuları tarafından kapatıldığı iddia edildi. Adalı olarak bildiğimiz şey, okulların devlet tarafından kapatıldığı. Ada gibi bir yerde hiçbir kurucu kurduğu okulu kapatmaz.
“Benim de adada okumam, büyümem gerekirdi”
1964 sonrası İmroz’daki Rum nüfusunun ciddi şekilde azaldığını ama yine de Rumların adadaki varlığının devam ettiğini belirten Berber, adada doğup büyüyüp, okul olmadığı için adadan gitmek zorunda kalan pek çok çocuk olduğunu ifade etti.
“Çocuklar ana dillerini öğrenebilsinler diye İstanbul’a göçtüler. Biz de İstanbul’da büyüdük ve okuduk.
“Bu durumun doğrudan kurbanlarından biriyim. Normal şartlarda benim de adada okumam ve yaşamam gerekirdi. Okulsuzluk çok pahalıya mal oldu.
“İnsanlar çocukları anadillerini öğrenebilsin diye kendi topraklarından ayrılmak zorunda kaldı. Doğanın kanununa göre, herkes ait olduğu yerde yaşama hakkına sahip olmalı. Doğal sürecin engellenmesinden bahsediyoruz.
“Bir toplum ancak tüm bireyleriyle toplumdur. Bizim adamız son 40-50 senedir adeta çocuksuz bir ada konumunda. Bunu şu an değiştirmek üzere önemli bir adım atılıyor. (EKN)