Fotoğraf: AA
Yeni bir araştırmaya göre, yoğun trafik kirliliğinin ortasında büyüyen çocukların daha yüksek akıl hastalığı oranlarına sahip olduğunu gösterdi.
Akademisyenler, çocuklukta nitrojen oksitlere ve partikül maddeye maruz kalma ile anksiyete ve depresyon gibi bozuklukların gelişimi arasında bir bağlantı olduğunu söyledi.
1994 ve 1995 yıllarında İngiltere ve Galler'de doğan 2 bin 39 çocuğun zihinsel sağlığı değerlendirildi.
Araştırmacılar, "Bu sonuçlar toplu olarak, orta düzeyde nitrojen oksit hava kirliliğine ısrarla maruz kalan gençlerin, genç yetişkinlikte psikiyatrik hastalığa karşı daha fazla genel sorumluluk yaşayabileceğini göstermektedir" sonucuna vardı.
Guardian'daki haberde King's College London'daki Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü'nde yapılan çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Helen Fisher "Bu çalışma, en büyük şehirlerimizde büyüyen çocukların daha yüksek trafik seviyeleri nedeniyle daha büyük bir akıl hastalığı riski ile karşı karşıya olduğunu gösterdi" dedi.
Akıl Sağlığı Merkezi düşünce kuruluşunun başkan yardımcısı Andy Bell ise şunları söyledi: "Araştırmalarımızdan, ruh sağlığımızın yaşadığımız yaşamlar, içinde bulunduğumuz ortamlar ve ilk yıllarımızdan sonraki deneyimlerimiz tarafından belirlendiğini biliyoruz. Bir çocuğun ruh sağlığı, evi, okulu, çevresi ve mahallesi dahil olmak üzere birçok faktörden etkilenir.
"Yoksulluk, ırkçılık, travma ve dışlanmanın ruh sağlığı için büyük riskler olduğunu biliyoruz. Bugünün araştırmasının gösterdiği gibi, fiziksel çevremiz de önemlidir ve yaşam alanlarını daha güvenli, daha temiz ve daha sağlıklı hale getirmenin yaşam boyu faydaları olacaktır. "
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya genelinde her on kişiden dokuzu yüksek düzeyde kirliliğe maruz kalıyor. (AÖ)