Hayata Destek Derneği, Çocuk Güvenliği Uygulama Rehberini yayınladı. Rehber, çocuklarla çalışan kurumlara çocuk güvenliği konusunda bir yol haritası sunmayı amaçlıyor ve çocuk güvenliği mekanizmalarıyla ilgili pratik bilgiler veriyor.
Rehber, çocuk güvenliği konusunun anlaşılmasına zemin hazırlayacak bilgileri ve örnek uygulamaları içeriyor.
Çocuk güvenliği nedir?Çocuk korumanın kapsamı çocukları yaşadıkları toplumdaki risklerden korumaktır. Çocuk güvenliği vakalarının tespit edilebilmesi için kendinize 'çocuğa zarar veren kimdir/nedir?' sorusunu sorabilirsiniz. Eğer çocuğa zarar veren kişi veya durum çalışanlarınız, çalışmalarınız veya iş birliği yaptığınız diğer kişilerse, bu sorun çocuk güvenliğinin alanına girer. Kısacası, çocuk güvenliği bir kurumun çocuklara karşı taşıdığı bir sorumluluktur. Bu sorumluluk şunları kapsar: kurum çalışanlarının (gönüllüler, stajyerler, danışmanlar gibi kurumu temsil edenler de dahil olmak üzere), kurum operasyonlarının, programlarının, kurumun hizmet aldığı veya iş birliği yaptığı paydaşların çocuklara hiçbir zarar vermediğinden emin olmak; kurumun birlikte çalıştığı Çocuk Güvenliği Uygulama Rehberi Hayata Destek Derneği topluluklar bünyesinde çocuk güvenliğine ilişkin her türlü endişeyi ilgili makamlara bildirmek. | |
Gözde Kazaz editörlüğünde hazırlanan rehberin grafik tasarımları ise Ayça Kale Efe'ye ait. Rehberin içerik geliştirme ve danışmanlığını da Dilek Sınmaz ve Özlem Yazlık yaptı.
Türkiye'de çocuklarla doğrudan ya da dolaylı olarak temas halinde çalışan sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve çocuk güvenliği konusunda kapasitelerini artırmak için kişiler için hazırlanan Çocuk Güvenliği Uygulama Rehberi, kurumların çocuklar için daha güvenli hale gelmesine yardımcı olmak ve çalışanların çocuk güvenliği uygulamalarını hayata geçirmelerine destek sağlamayı amaçlıyor.
Rehber, Terre des Hommes (TDH) Almanya işbirliğinde yürütülen, kurumların çocuk güvenliği kapasitelerinin güçlendirilmesini amaçlayan projenin çıktısı olarak hazırlandı.
(AÖ)