Uluslararası Ruhsal Travma Toplantılarının altıncısı bugün (11 Aralık) İstanbul'da başladı. Moderatörlüğünü Işık Karakaya'nın yaptığı "Çocuk Ruh Sağlığı" oturumunda medyada, ailede, sokakta, cezaevinde ve kurumda çocuğun ruhsal sağlığını etkileyen faktörler konuşuldu.
Derya İran Akbıyık, "Medya ve çocukta travmatik etkileri" başlıklı sunumda medyada şiddetin kısa ve uzun dönemli etkilerini değerlendirdi. Akbıyık, video oyun endüstrisi tarafından yapılan bir anket çalışmasına göre oyunların yüzde 94'ünün şiddet içerdiğini söyledi.
Medya araçlarının toplum sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Akbıyık, televizyon dizilerindeki erotizm ve komedi birleştiğinde şiddetin etkisinin arttığını belirtti. İki yaşından küçük çocukların televizyondan uzak tutulması gerektiğini, çocukların günde 1-2 saatten fazla ekran başında kalmamaları gerektiğini ifade etti.
Aile bakımının önemi
Sokakta çalıştırılan ve yaşayan çocuklardaki ruhsal travma bozukluklarını anlatan Şahika Şişmanlar, çocuğu sokağa iten sebepler olarak düşük sosyoekonomik nedenler, ailenin bakamayacağı kadar çocuk sahibi olmasının başta geldiğini söyledi.
Zeynep Şimşek ise dünyada her dört kişiden birinin ruhsal bozukluk yaşadığını ve bunların çoğunun çocukluk dönemlerinden kaynaklandığını söyledi.
"Kurum çocukları" başlıklı çalışmasında Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü korumasında olan 21 bin 201 çocuk olduğunu, çocukların 12 bin 332'sinin kurum bakımı aldığını söyledi. Türkiye'de "kurum bakımı" ağırlıklı bir yaklaşım olduğunu söyleyen Şimşek koruyucu aile sisteminin gelişmesi gerektiğini söyledi. Şimşek "Aile yanında büyümeyen çocuk kalmasın" dedi.
Kürt çocukları cezaevlerinde
Cezevlerinde alıkonulan çocukların yaşadığı ruhsal bozuklar üzerine sunumunu yapan Elif Kırteke, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru çocukların Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki koşullarını anlattı.
Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Nisan 2009 çalışmasına göre 745 kişi kapasiteli cezaevinde 1460 kişi bulunuyor. Bunların 104'ü çocuk, "terör suçlarıyla" yargılananlar 24. Çocukların cezaevinin fiziksel koşulları, gözaltı süreleri, cezaevi süreci, adli tıp koşulları bakımından kötü koşullarda bulundukları tespit edilmiş.
Hafat sonu devam ediyor
Kocaeli ve İstanbul Üniversitesi, Türkiye Psikiyatri Derneği, Afet Psikiyatrisi Bilimsel Çalışma Birimi, Türk Tabipleri Birliği, Norveç Tabipleri Birliği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Travma Toplantılarının amacı, ruhsal travma ve ilişkili ruhsal ve toplumsal sorunları daha iyi anlayabilmek için bilgi ve deneyimleri paylaşmak.
Toplantılar İstanbul'da Armada Otel'de 11-13 Aralık tarihleri arasında devam edecek. Programa ulaşmak ve daha fazla bilgi için tıklayın.(İP)