Avrupa Konseyi, Zagreb, Hırvatistan'da düzenlenen etkinlikle çocukların fiziksel şiddetle cezalandırılmasını önlemek için yeni bir kampanya başlattı.
"Elinizi tokat atmaya karşı kaldırın" sloganıyla dün yola çıkan kampanya, her adımda çocuğun yararını önde tutan olumlu ebeveynlik ve çocuk hakları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
AK Genel Sekreter vekili Maud de Boer-Buquicchio, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi herkes için ve sözleşme metninde bu hakların sadece yetişkinlere tanındığını belirten bir dipnot bulunmuyor" dedi.
"Çocuklara yönelik şiddeti sonlandırmak kamuoyu yoklamalarına değil siyasi liderlik ve öngörüye bağlıdır. Neden bir yetişkine vurduğumuzda yasal yaptırımlarla karşılaşıyoruz da çocuklara vurduğumuzda bir şey olmuyor? Bu durumu düzeltmek yetişkinlerin görevi."
Evde "eğitici" şiddet yasal
Şubat 2008'de hazırlanan bir rapora göre Türkiye, ev içinde çocuklara yönelik fiziksel cezalandırmanın yasal sayıldığı ülkeler arasında yer alıyor.
Medeni Kanun'dan 2002'de çıkarılmasına rağmen Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) ebeveynlerin "eğitici şiddet" uygulamasına göz yumuluyor.
TCK'nın "kötü muamele" başlıklı 232. maddesi şöyle:
"İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir."
Medeni Kanun'un 339. maddesine göre "Çocuk, ana ve babasının sözünü dinlemekle yükümlüdür."
Okulda çocuğa şiddet uygulamaksa 1923'ten bu yana yasak; İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun'la aksi davranan öğretmenlere yaptırım öngörülüyor.
Dört çocuktan en az biri
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) sokağa itilen ya da sokakta çalıştırılan çocuklar üzerinde yaptığı 1999 tarihli araştırmaya göre, çocukların üçte biri evde şiddet gördükleri için sokağa gittiklerini söyledi.
2003'te İstanbul'da bin 800 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada da, çocukların yüzde 23'ü anne-babalarından fiziksel şiddet gördüğünü belirtti. 14 yaş altında bu oran artıyordu.
Avrupa Sosyal Haklar Komitesi, Eylül 2005'teki değerlendirmesinde okulda ve resmi kurumlarda çocuklara şiddet uygulandığını söyleyip, hükümette buna karşı yasakların nasıl hayata geçirildiğini sormuştu.
Komite, ev içinde dayağın yasak olmamasının Avrupa Sosyal Şartı'nın 17. maddesine aykırı olduğunu da vurgulamıştı.(EÜ/EZÖ)