UNICEF Orta ve Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier, kurumsal bakım altındaki çocukların sorunlarına değinerek çocukların alternatif bakımıyla ilgili bütçe tahsislerine öncelik tanınmasının önemine dikkat çekti.
UNICEF tarafından yayınlanan Poirier’nin mektubunda, hükümetlerin en başta çocukların ailelerinden ayrılmalarını önleyecek yasal düzenlemelere ve politikalara başvurması gerektiği belirtildi.
“Hükümetler ayrılmayı en son başvurulacak çare olarak görmeli ve üç yaşından küçük çocukların kurumlara yerleştirilmelerine son vermek üzere katı koşullar getirmelidir.
“Hükümetler çocukların hastanelerde ve doğumevlerinde terk edilmelerini önlemek için sağlık, eğitim ve sosyal refah önlemlerinden (sosyal transferler, sağlıkçıların ve sosyal çalışmacıların eğitilmeleri dâhil) oluşan kapsamlı bir paketi uygulamaya koymalıdırlar.
“Engeli olan çocuklara yönelik gündüz bakımı ve ev ziyaretleri gibi kaliteli yerel hizmetlerin geliştirilebilmesi için mevcut kaynaklar yeniden yönlendirilmeli, alternatif aile ihtiyacı içinde olan çocuklar için de aile temelli bakım hizmetlerine kaynak ayrılmalıdır.”
Yurtlardaki çocuklar
Araştırmaların 0-3 yaş arasının çocukların tam potansiyellerine ulaşmaları açısından belirleyici önemde olduğunu gösterdiğini anlatan Poirier, çok sayıda küçük çocuğun bu dönemi elverişsiz ortamlarda geçirdiğini ifade etti.
“Orta ve Doğu Avrupa ve Orta Asya’da çok sayıda ülke çocukları kurumlara yerleştirme politika ve uygulamasına hala fazla bel bağlamaktadır.
“Alarm verici olan, ekonomik büyümenin devlete ait yurtlarda kalan çocuk sayısını azaltmamış olmasıdır.
“Ana babalarından ayrılmış 1,4 milyon çocuğun yarısı büyük ölçekli kurumlardadır. Tahminlere göre kurumlara yerleştirilen 30 bin kadar çocuk üç yaşın altındadır ve bu durum söz konusu çocukların sağlıkları, gelişimleri ve gelecekteki yaşam şansları açısından riskli sonuçlar doğurmaktadır.”
Sağlıklı büyüme hakkı
Poirier tüm ülkelerin ortak amacının çocukların özenli ve destekleyici ailelerde büyüme hakkını bir kural haline getirmeye çalışmak olması gerektiğini de vurguladı.
“Ancak bu yoldan gidildiğinde çocuklar potansiyellerine tam olarak ulaşacak, ancak bu yoldan gidildiğinde bölge çocuklar için ve çocuklarla birlikte gelişecektir.” (YY)
Marie-Pierre Poirier'nin mektubunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.