Ankara Kalesi, Ankara’nın en önemli tarihi dokularından biri. Bugün kale içindeki değişik dönemlerden kalmış birçok eski Ankara evi bulunuyor mahallede. Romanların da çoğunlukla yaşadığı Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan eski Ankara evleri, sur duvarları ile çevrili dar ve dik bir alanda konumlanmış. Evler, iki ya da üç katlı olarak ahşap, kerpiç ve tuğladan inşa edilmiş.
Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Kale’de, 2014 yerel seçimlerinde yüzde 63,6 oy oranıyla Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) birinci sıradayken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 23,2 ikinci parti, Milliyetçi Hareket Partisi ise yüzde 8,6 oy oranıyla üçüncü parti olmuştu.
31 Mart 2019 yerel seçimlerine gidiyorken Kaleiçi mahallesinin girişinde CHP-İyi Parti ittifakının, üzerinde “Hep beraber iyi olalım” yazan pankartıyla karşılaşıyoruz. Pankartta Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Altındağ Belediye Başkan Adayı Hasan Yalçıntaş ve Altındağ Belediyesi 6. sıra meclis üyesi Çetin Topçu’nun fotoğrafları yer alıyor.
Kalenin girişine doğru ilerlerken Kale mahallesinde yaşayan Roman çocuklarla ve gençlerle karşılaşıyoruz. 31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken onlara kentin sorunlarını ve nasıl bir kentte yaşamak istediklerini soruyoruz. Seçilecek yerel yöneticelerden neler istiyorlar?
En küçüğü 7 en büyüğü 17 yaşında. Ankara’nın tarihi merkezinde yıllar içinde gecekondulaşmış bir bölge. Turistik bir önemi var. Bu öneme rağmen Kale’de yaşayan çocuklara yeterli olanak sağlamadığı onlarla konuşulunca anlaşılıyor. Mahallenin ışıklandırılmamasından, yeterli oyun alanının olmamasından şikayetçiler. Gecekonduların yıkılmasından da, yolların engellilere zorluk çıkarmasından da; çoğu ise deniz istiyor; deniz olamayacaksa bile havuz…
“Güvenlikçi abilerin iyi olmalarını istiyorum”
Çağatay (10): Ailesiyle 9 yıl önce Sakarya’dan Ankara’ya yerleşen Çağatay, Kale’de yaşamaktan memnun olmadığını dile getiriyor. “Kale’de yaşamaktan memnun değilim. Akşam saat 5’ten sonra karanlık olduğu için o saatten sonra dışarıda duramıyoruz. Bir de güvenlikçi abiler bize sürekli kızıyorlar, güvenlikçi abilerin iyi olmalarını istiyorum.”
Çağatay’ın yaşadığı yerle ilgili başka istekleri de var: Kale’de deniz olsun istiyor ya da havuzlu bahçe; bir de rahatça bisiklet sürebileceği geniş bir alan.
“Oyun alanı istiyorum”
Umut (12): “Kale’de yaşamaktan memnun değilim. İstanbul’da yaşamak isterdim. Hem orada kocaman bir deniz de var. Denizin etrafında motorumu sürerdim. Burada herkes bağırdığı için rahat rahat oyun da oynayamıyoruz. Bir de akşam çok karanlık oluyor. Ama Kale’de en çok istediğim şey oyun alanı olması.”
“Çok araba var, oyun oynayamıyoruz”
Ceren (11) : Kale’ye ziyaretçi olarak gelen turistlere rehberlik yapan Ceren ise Kale’de yaşamaktan memnun olduğunu dile getiriyor. Fakat çok fazla otomobilin Kale’ye girip çıkmasından rahatsız: “Çok araba var; bu nedenle rahatça oyun oynayamıyoruz.”
“Çarpışan arabalar parasız olsa”
Poyraz (7): “Kalenin yanında bir park var ama orayı düğün salonu yaptılar. Bir de İsar Parkı var ama orda her şey biletle ve paralı. İsar parkındaki çarpışan arabalar keşke parasız olsa.”
“Belki Antalya’ya benzerdi”
Belgen (8): Kum ve su bulunduğu için en çok sevdiği mahallenin Karasu mahallesi olduğunu söyleyen Belgen Kale’nin de Karasu mahallesi gibi olmasını istediğini belirtiyor. “En çok sevdiğim mahalle kumu ve suyu olduğu için Karasu mahallesi. Kale’nin de öyle olmasını istiyorum. Belki Antalya’ya benzerdi öyle olunca.”
“Gecekondular yıkılmasın onarılsın”
Doğukan (17): Lise son sınıf öğrencisi olan Doğukan 17 yıldır kalede yaşıyor. Çocukluğunun en güzel vakitlerini bu mahallede geçirdiğini söyleyen Doğukan kentsel dönüşüm adı altında gecekonduların yıkılmasından rahatsız olduğunu dile getiriyor. “Gecekonduların yıkılmasını istemiyoruz. Kentsel dönüşüm değil de sadece onarım yapılsın. Yollara asfalt yapılmasını, Sultan Alaattin Camii’nin yapımının artık tamamlanmasını istiyoruz. Bir de spor yapmak için park yok.” Ulaşımın da okula giderken sıkıntı olduğunu söyleyen Doğukan, her gün okula giden minibüse binmek için Kale’den 15 km uzaklıktaki Bentderesi’ne yürüdüklerini söylüyor.
“Engelliler zorlanıyor”
Samet (17): “Kale’de arabaların geçişi çok zor oluyor. Bir de ışıklandırma da çok yeterli değil. Kale’nin çok fazla inişi ve çıkışı var. Engelliler bu yüzden zorlanıyor. Bir de Kaleiçi’ndeki surlar hijyenik değil, bakımı yapılmıyor.” (AE/HK)
* Yarın: Uşaklı Kadınlar Yerel Seçim İçin Ne Diyor?