Otizme karşı farkındalığı artırmak için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle otizm alanında faaliyet gösteren yedi vakıf, beş federasyon ve 88 derneğin aynı çatı altında toplandığı Türkiye Otizm Meclisi bir açıklama yaparak "Otizmli bireyler ve aileleri çözüm bekliyor" dedi.
Türkiye Otizm Meclisi yaptığı açıklamada ayrıca 18 Mart 2019 tarihinde "Otizm Dostu Kentler İçin Söz İstiyoruz" başlığıyla gazetelere verdiği ilanla belediye başkan adaylarından otizm dostu kentler için söz istediklerini hatırlattı. Açıklamada, yeni dönemde mahalli idarelerde görev alacak belediye başkanlarının bu talepleri dikkate almalarını bekledikleri ifade edildi:
"Çocuklarımızın ve ailelerinin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü tarihleri yanı sıra tüm yıl boyu fark edilmelerini istiyoruz.
"Bilimsel ve güvenilir kurumların verileri, otizmin günümüzde görülme sıklığının 59 doğumda 1'e yükseldiğini göstermektedir.
"Dört milyon insanı etkiliyor"
"Ülkemizde henüz kesin bir istatistiki çalışma olmamakla beraber yukarıdaki veriler dikkate alındığında bir milyonu aşkın otizmli bireyin yaşadığı ve aileleriyle beraber otizmin 4 milyon insanı etkilediği tahmin edilmektedir.
"Eğitimden günlük yaşama, sağlık hizmetlerinden sosyal hayata, istihdamdan sosyal hizmetlere, ailelerinden sonra ne olacağına kadar pek çok alanda otizmli bireylere yönelik ivedilikle çözülmesi gereken sorunlar bulunmaktadır.
"Sorunlarımızın çözümüne yönelik ilgili kurum ve kuruluşların sürekli çalışmalarını, daha kapsamlı adımlar atmalarını bekliyoruz. Yaşantımızda fark yaratacak uygulamaların hayata geçmesini ilgili yasal düzenlemelerin bir an evvel oluşturulmasını talep ediyoruz.
"Bu taleplerimiz çocuklarımızın ve ailelerinin insan hak ve onuruna uygun olarak, ayrımcılığa maruz kalmadığı bir yaşantı sürmeleri için büyük önem arz etmektedir.
"Beklenen gelişmeler gerçekleşmedi"
"Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulan " Down Sendromlu, Otistik ve Diğer Gelişim Bozuklukları" Meclis Araştırma Komisyonu'na sorunlarımızın çözümüne yönelik her türlü görüş ve önerileri sunmaya Türkiye Otizm Meclisi olarak hazırız."
Otizm STK'larının da çabasıyla oluşturulan ve 3 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe giren "Otizm Eylem Planı"nın uygulaması aşamasında bugüne kadar beklenen gelişmelerin gerçekleşmediğinin hatırlatıldığı açıklamada,
"Planın kalan uygulama süreci içerisinde ilgili devlet kurum ve kuruluşları tarafından çok hızlı, yaşantımızda fark yaratacak adımlar atılmasını bekliyoruz." denildi.
TIKLAYIN - Otizm Eylem Planı 3,5 Yıl Sonra Kabul Edildi
"10 kişiden sekizi otizmi bilmiyor"
Öte yandan kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan "Mavi Işık Yak Kampanyası"nın (Light It Up Blue) 2009'dan bu yana Türkiye elçisi olan Tohum Otizm Vakfı'nın çağrısı ile Türkiye'de de ikonik binalar mavi ışıkla aydınlatılacak.
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, her 20 dakikada bir çocuğun otizm tanısı aldığını belirterek şunları söyledi:
"Türkiye genelinde yaptığımız araştırmalar gösterdi ki ülkemizde her 10 kişiden sekizi otizmin ne olduğunu bilmiyor. Rakamlar bize otizm farkındalığı konusunda daha çok çalışmamız gerektiğini gösteriyor.
"Otizme Mavi Işık Yak" ise hem bireysel hem de kurumsal olarak destek verilebilecek ve otizm farkındalığı konusunda herkesi harekete geçirebilecek çok önemli bir kampanya. Buradan herkesi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık gününde mavi giymeye, #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yapmaya ve otizm farkındalığına destek vermeye davet ediyorum." (AÖ)
Otizm nedir?Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı, 1985'te her 2 bin 500 çocuktan birine konulurken, bugün doğan her 59 çocuktan biri otizm riski ile dünyaya geliyor.Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 387 bin 580 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 5 milyon 550 bin 320 aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor. Türkiey'de 0-19 yaş grubu arasında 434 bin 10 otizmli çocuk ve gençten, okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30 bin 50. Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi ise, erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitim. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemiyle yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor. |