Fotoğraf: AA
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), bilgisayar, internet ve tablet gibi uzaktan eğitim gerekli materyallerin eksikliği nedeniyle eğitime devam edemeyen çocuklar için ‘’Bir tablet, bir çocuk geleceğe güvenle’’ kampanyası başlattı.
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, kampanya fikrinin nasıl ortaya çıktığı ve hedeflerini bianet’e anlattı. Kaya, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) raporlarından ortaya çıkan sonucun kampanya yapma ihtiyacı doğurduğunu söyledi:
“Raporlara baktığımızda öğrencilerin bilgisayar, tablet ve internete ulaşamadıkları görülüyor. Rakamlar korkunç ve bu eksiklerin en çok yaşandığı yerler de bölge illeri. Özellikle Diyarbakır’da öğrencileri bu eksikler nedeniyle eğitimden çok geride kaldığını görüyoruz. Bu neden böyle bir kampanya başlatma ihtiyacı duyduk.”
"Farkındalık yaratmak istiyoruz"
Diyarbakır’da eğitimde yaşanan sorunların çok daha derin olduğunu belirten Kaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Eğitimde yaşanan sorunların tek başına böylesi kampanyalarla çözülemeyeceğinin farkındayız. Amacımız hem eğitimden uzaktan eğitime ulaşamayan çocuklara katkımız olsun hem de toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak istiyoruz.
"En çok bölge illeri mağdur oluyor"
"Diyarbakır, internet, tablet, bilgisayar gibi araçlara ulaşmakta en mağdur iller arasında yer alıyor. İnternet, tablet şu an pandemi olmasa da eğitimin en önemli unsurları, pandemi sadece bu ihtiyacı çok daha görünür kıldı. Ancak normal eğitim sürecinde de bunlara ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekiyor. Bölge illerindeki çocuklar bu eğitim gereçlerinden çok fazla yoksun. Bütün raporlarda bu durum görülüyor.
"Okullaşma oranı çok kötü"
“Diyarbakır çocuk ve genç nüfusunun en yoğun olduğu il. Bu anlamda Türkiye ortalamasının çok üstünde bir kent. Genç ve çocuk nüfusu fazla ama okullaşma oranı yok kötü. Uygulanan yanlış eğitim politikaları nedeniyle Diyarbakır 72.,73. sıralarında. Bölge illeri de eğitimdeki başarı sıralamasında 20’lerde geliyor.
"Sosyo ekonomik gelişmişliğe baktığımızda da bölge illeri yine son 20 ili oluşturuyor. Sosyo ekonomik gelişmişliğin düşük olması eğitimi ulaşmada etkenlerden önemlisi. Yoksulluk nedeniyle çocuklar batı illerinde işçi olarak çalıştırılıyor. Kız çocukları ev işlerine ya da aileye gelir anlamında çalıştırılması eğitimden koparan faktörler.
"Aileler ilk eğitimde tasarrufa gidiyor"
"Doğru bir eğitim politikasıyla çocukların okullaşması ve başarısının artırılması gerekiyor. Aynı zamanda ekonomik kaygılarının eğitime olan etkisini ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu yapılamadığı sürece aileler tasarrufa gitmek zorunda kalıyor. İlk olarak da eğitim de tasarrufa gidiliyor. Başlattığımız bu kampanya ile birlikte eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekebilmeyi ve bölgesel bir çalışma yaptırmayı amaçlıyoruz.
"Diyarbakırlılar elini taşın altına koymalı"
“Diyarbakırlı iş insanlarımıza ve tüm halkımıza yanı başındaki komşusuna ihtiyacı olan herkese elini uzatması elini taşın altına koyması için çağrıda bulunuyoruz. İlla ki bizim başlattığımız kampanyaya destek vermek zorunda değiller, ama herkesin yanı başındakini görmesini istiyoruz. Çocuklar bizim geleceğimiz, gelecek neslimiz, eğitimden kopmalarına izin vermeyelim. Geleceğimize, çocuklarımıza destek verelim, geleceğimizi görmezden gelmeyelim.” (RT)