Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü "Acı düştüğü yeri yakar. Çocuklarımızı karnımızda dokuz ay şehit vermek için taşımıyoruz" diyor.
"Şehitleri doğuran biz kadınlarız. Savaşta tecavüze uğrayan biziz. Savaştaki her türlü eziyeti biz çekiyoruz. Erkekler bunu anlamaz."
Hakkari Dağlıca'daki çatışmada 12 askerin öldürülmesinin ardından, Güllü "Her şehit için ulusal yas ilan edilmeli" diyor; bunun yasalaşmasını isteyen TKDF Meclis Başkanı Köksal Toptan'la görüşmeye hazırlanıyor.
Ondan fazla derneğin oluşturduğu TKDF yaklaşık 2 milyon kişinin katılabileceğini öngördüğü büyük bir "teröre lanet" mitingi örgütlemeye çalışıyor.
"Yıllardır şehit veriyoruz. Ama günlük yaşamımız devam ediyor. Haberlerde şehit sayıları, adları, yetkililerin başsağlığı mesajları veriliyor. Yüreğimizi acıtan olaydan sonra askerleri ve annelerini unutuyoruz" diyor Güllü.
"Devletten acil çözüm bekliyoruz"
İspanya'daki ETA eylemlerinin ardından düzenlenen protesto eylemi gibi büyük bir mitingin "dünyaya mesaj" olacağını da düşünen Güllü "Yurtta sulh cihanda sulh diyen önderin ilkeleriyle yaşıyoruz. Savaştan yana talebimiz olamaz. Ama ülkeyi savaşa itecek nedenlere karşıyım" diye konuşuyor.
"PKK sorunu 'üç beş çapulcunun işi' denerek bu noktaya geldi. Sorunları küçük görerek kale almamak büyük dert yarattı. PKK terör örgütü. Onunla diyalog istemiyorum. Onu besleyen ana kaynaklarla, net çizgiler içinde diyalog olmalı. Burada muhataplar, ABD, Irak ve AB süreci."
"Güneydoğu'dakiler bu acıyı çekmemeli"
Diyarbakırlı olduğunu, bununla gurur duyduğunu söyleyen Güllü, "O bölgenin insanlarının sesine kulak vermeyenler, dertlerini farklı anlamda lanse edenler, bölge insanının dilinde konuşmayanlar var" diyor.
"Bir bütünüz. Herkes kendi kimliği içinde yaşar, ama bu ülkenin bir birleşme yapısı olmalı. Diyarbakır'daki,Trabzon'daki ,Muş'taki kadın benim kadınım değil, diyemem. Kadınların gücü birleşirse acı son bulabilir."
Güllü, çatışma bölgesinde yaşayanları kast ederek "Bu insanlar her gün bomba altında yaşıyor. Bu acıyı çekmemeleri gerek. Bu örgüt mü bu insanlara yardım getirecek?" diye soruyor.
"Hakkari'de, Çukurca'da yaşayanların bomba yerine müzik sesleri duyması gerek. Bu topraklarda yaşayanların teknolojik ekonomik gelişmeden haberleri yok. Can korkusuyla, sıkıntıyla yaşıyorlar. Neden? Bunun sorgulanması gerekir."
"Protestolar barışçıl olmak zorunda"
Öldürülen askerlerle ilgili protesto gösterilerinin şiddet içermesine dair de "Bu acı hepimizin acısıdır. Burada rant kavgası olmamalı. Protesto eylemlerini yapanların temkinli, dikkatli olması, eylemlerin barışçıl olması gerek" diyor Güllü.
Protestoların Kürtlere yönelik şiddet eylemlerine dönüşmesi ihtimaliniyse "Provokasyon" diye yorumluyor. "Teröre lanet mitinglerinin önüne geçmek için provokasyonlar olabilir. Yoksa, bu memleketin içindeki herkes birdir. Ben o bölgenin insanıyım. Ayrı bir çizgi çizme düşüncesinin her zaman karşısındayım." (TK/NZ)