Gezici kütüphaneden faydalanan depremzede çocuklar, kitap okuyup, çeşitli etkinliklere katılıyor. Fotoğraf: Sinan Doruk - AA
Deprem dolayısıyla özellikle çocuklarda uzun süre görülecek travmaları rehabilite etmek amacıyla kitap okumanın önemine değinen eğitimci yazar Songül Bozacı, "Umudu, sevgiyi, dayanışmayı hissettiren her kitap, çocuk ile buluşmaya değer" dedi.
Deprem dolayısıyla yapılan haberler, paylaşılan görseller çocuğun mahremiyet hakkını ihlal ettiğine dikkati çeken eğitimci yazar Songül Bozacı, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Bu tarz paylaşımlar tüm çocukların bugün yaşanılanları ileride unutma ve unutulma haklarına verilen en büyük zararlardan biri. Bütün yaş gruplarının etkilenebileceğini düşünmekteyim. Çocuğun iyi olma haline büyük zarar veren ve eğer geliştirdi ise travma -uzmanlar her çocuğun ya da yetişkinin illa bir travma geliştireceğini düşünmediklerini belirttiler- sürecini atlatmalarında özellikle zorlanabileceklerini düşünüyorum. Kişisel haklarımızın her zaman korunur olması gerekliliğini bu afet döneminde tekrar ve tekrar deneyimlemiş olmamız çok üzücüydü."
Deprem dolayısıyla yapılan kitap bağışları ve kampanyalar içerisinde çocukların psikolojisini kötü etkileyecek yayınlara da denk gelindiğini hatırlatan Bozacı, kitap seçimine dair şunları paylaştı:
"Kitap kampanyaları acil ihtiyaçların önüne geçen kampanyalar oldu, asıl burada bazen öncelikli ihtiyaç halini unuttuğumuzu gördük. Afet sürecinde öncelikli barınma ve temel besin ihtiyaçlarına aradan bir ay geçmiş olmasına rağmen erişilemiyorsa ihtiyaç haritasında ciddi bir sıkıntı vardır. Elbette kitaplar çocuklarla buluşmalı, elbette sınava hazırlanan çocuklar kaynak kitaplarına ulaşmalı fakat bu kampanya süreçleri zamanlama olarak biraz yanlış yönetildi. Kitaplar konusunda çocuğa iyi hissettirecek her hikâyenin önemi kaçınılmaz. Umudu, sevgiyi, dayanışmayı hissettiren her kitap çocuk ile buluşmaya değer seçimlerden biri olabilir."
"Dayanışmanın gücü hatırlatılmalı"
Bu süreçte ebeveynlerin üzerine düşen sorumluluğa da vurgu yapan yazar Bozacı, "Her çocuğun öncelikli rol modelleri yanı başında olan ebeveynleri olduğunu unutmadan onlara hem sözel hem de davranışsal olarak iyi örnek olmaları her şeyden önce geliyor. Çocuklarına karşı duygularını paylaşmakta çekinmemeleri gerekiyor. Birlikte, bir arada olarak ve dayanışmanın gücünü hatırlayarak bu süreci atlatabileceklerini gösterebilmeliler."
"Kitap okumak çok iyi geliyor"
Yaşanılan zaman itibarıyla çocukların kitap okumasının yararlarına da değinen Bozacı, "Hepimiz böylesi büyük afet süreçlerinde bambaşka tepkiler verebiliyoruz. Bazen kimisine kitap okumak çok iyi geliyor. Kitapların gücü aslında burada kendini gösteriyor. Umut verebilen, yalnız olmadığımızı hatırlatan ya da gündemin dışında başka konular hakkında düşünmemizi sağlayan bir desteği var kitapların. Çocukların kitaplarla kurduğu muazzam bağ her zaman onların kişisel gelişimleri açısından ne kadar önemli ise böylesi süreçlerde rehabilite edebilme görevleri de olacaktır" diye konuştu.
"Yarınları inşa ederken... "
Doğal felaketler üzerinden insan sorumluluğuna dikkati çeken eserlerin çocuklara okutulmasının gelecek açısında önemine işaret eden Bozacı şöyle devam etti:
"Kesinlikle bu tarz kitaplar bilinçlenme açısından oldukça önemli. Çünkü eğer doğa ile yaptığımız savaşı kazanırsak bütün insanlık olarak kaybetmiş olacağız. Yıllarca bunu söylüyoruz ve her afet sürecinde hatırlıyoruz. Yaşadığımız coğrafyanın deprem bölgesi olduğunu, her çocuğun bunu öğrenerek büyümesi ve bu coğrafyaya uygun yapılaşmanın nasıl olması gerektiği hakkında bilgi sahibi olması yarınları inşa ederken çok daha önemli."
"Eğlenebildikleri kitaplar okuyabilsinler"
Eğitimci olarak bu süreçte çocuklara okunacak kitap önerisinde de bulunan Bozacı, "Özellikle bu dönemde sevgi dolu kitaplar okumalarını öneriyorum çocuklara. Dayanışmanın gücünü fark edebilecekleri, bazen de biraz nefes alıp sadece eğlenebilecekleri kitaplar da okuyabilsin çocuklar. Tabii alt üst olan duygularını anlamlandırmak için duygulara dair kitaplar da olabilir" dedi.
Bozacı'nın bu süreçte çocuklara önerdiği kitaplar şöyle:
İyi Yürekli Dev Memo - Julia Donaldson
Bir Dostluk Masalı – Susanne Isern
Avucundaki Öpücük – Audrey Penn
Kimse Bakmazken Duygular Ne Yapar? – Tina Ozlewicz
Duygular – Libby Walden
Çocuk, Köstebek, Tilki ve At – Charlie Mackesy
Karaca Olmak İsteyen Tilki – Kirsten Boie
Songül Bozacı kimdir?
Eğitimci ve yazar. 2008'den bu yana yaratıcı drama alanında çocuklarla ve yetişkinlerle çalışıyor. "Evvel Zaman İçinde, Masal Sanat İçinde" ismiyle çocuk masal drama atölyeleri yapıyor. Eğitimciler için Hikâye Anlatıcılığı ve Sınıf İçinde Öğrenme Yöntemi: Hikâye Anlatıcılığı eğitimlerini birçok öğretmene ulaştırmaya devam ediyor. Farklı yayınevlerinde yaratıcı drama, yaratıcı okuma eğitmeni ve hikâye anlatıcısı olarak danışman hizmeti vererek birçok okulda öğrencilerle ve öğretmenlerle bir araya geliyor. "Karga ve Ceviz Ağacı" ve "5-7-5 Hayvanlar" kitabının yazarı.
(SYZ/AÖ)