Uzmanlara göre, sıcaklardan en çok, yaşı küçük olanlar, kronik bir hastalığı olanlar ve açık tenli çocuklar etkileniyor. Sıcakların çocuklarda yol açtığı olumsuz etkileri azaltmak içinse, basit önlemler yeterli olabiliyor.
Çocuklarda sıvı kaybı daha fazla
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Özgür Kasapçopur sıcak ve nemin çocuklarda daha fazla olumsuz etkilere neden olduğunu söyledi: "Sıcak ve nem sebebiyle vücutta gerçekleşen terleme çok ciddi boyutlarda sıvı kaybına yol açıyor. Bu da çocuklarda ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Buna karşı alınabilecek en iyi önlem bebeklerdeki sıvı dengesini ayarlamaktır. Olabildiğince serin yerlerde durulmalı ve bol su takviyesi yapılmalıdır."
Çocuklarda yetişkinlerden çok daha fazla sıvı kaybının görüldüğüne dikkat çeken Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şükrü Hatun çocukların sıvı takviyesine yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Hatun, "Bebeklerde ve çocuklarda sıvı kaybı ve tuz kaybı mutlaka önlenmelidir. Bu kayıp, çocuğa su verilerek giderilebilir. İçtiğimiz sularda yeterli miktarda sodyum klorür (tuz elementi) bulunduğundan, tuz takviyesine gerek yok" dedi ve ekledi:
"Özellikle altı aydan sonra ek gıdaya başlamış bebeklerde, sıvı ihtiyacı çok daha fazlalaşır; bu tür bebeklere normal zamanda aldığı su miktarından yüzde 50 daha fazla su takviyesi yapılmalıdır."
Sıcağın çocuklarda yol açtığı hastalıklar
Sıcaklar ve nem nedeniyle bebeklerde ve çocuklarda en çok görülen hastalıkların başında ishal geliyor. Hatun şöyle dedi:
"Sıcaklarda, besinlerdeki mikroorganizmalar artar ve bu da çocuklarda ishale yol açar. Virüsler, sıcaklarda daha hızlı artış gösterir. Özellikle son bir haftadır 'adenovirüs' adı verilen bir enfeksiyon türünün, çocuklarda ishale neden olduğu gözlemlendi.
"Genellikle oyun çağındaki çocuklarda, güneş altında uzun süre oyun oynadıktan sonra güneş çarpması meydana gelir. Diğer taraftan aşırı sıcak ve nem, 'pişik', 'isilik' gibi alerjik hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Bebeklerde çok sık rastlanan pişiğin nedeni ise, bebeklerin uzun süre bezli kalması."
Hastalıklara karşı ne gibi önlemler alınmalı?
Kasapçopur'a göre, ciltte görülen alerjilerden kurtulmanın ve bu tür rahatsızlıkların oluşmasını engellemenin tek yolu, cildi temiz tutmak, alerji oluşan bölgeyi yıkamak ve bir hekime danışmak.
Güneş çarpması durumunda Kasapçopur, şunları önerdi:
"Öncelikle çocuklar, güneşe bire bir maruz kalınan ortamlardan uzak tutulmalı. Güneş çarpması gerçekleşmişse, vücut ısısının düşürülmesi; ılık duş aldırılması ve serin bir yerde tutulması gerekir. Çocuklara giydirilen kıyafetler de çok büyük önem taşıyor. İnce, açık renkli giysiler giydirilmeli ve mümkün olduğunca az kıyafet tercih edilmelidir."
Kasapçopur, daha az etkilenmesi için, çocukların beslenmesine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı: "Beslenme sıcak ve nemli havalarda en çok dikkat edilmesi gereken konulardan. Meyve ve sebze ağırlıklı hafif besinler kullanmak çok önemli."
Bebeklerde pişiği ve sıcaklar nedeniyle oluşan alerjik durumları engellemek için, uzun süre bezli tutulmamaları gerektiğini öneren Hatun, şöyle söyledi: "Bu gibi durumlarda çocuğun altını sık değiştirmek; değiştirdikten sonra bol su ile yıkamak; yıkadıktan sonra bir süre bebeğin altını açık bırakmak gerekli."
Hatun, çocukların yaz mevsimlerinde uzun süre güneş altında kalmalarının engellenmesi gerektiğini söyledi; ancak ekledi: "Fakat bu durum abartılmamalı; ultraviyole (U.V.) ışınlarının en etkili olduğu 10:00-15:00 saatleri arasında özellikle küçük bebekler, güneşe çıkartılmalı. Çünkü bu ışınlar -kısa aralıklarla olduğu sürece- bebeklerin gelişimi için çok önemli."
Hatun'a göre, çocuklarda ve bebeklerde ishali engellemek için, çocukların el ve besin temizliğine özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. (EK-SA/TK)