Sağlık, Adalet ve İçişleri bakanlıklarının başlattığı bir uygulamayla cinsel taciz, tecavüz ve aile içi şiddet mağduru çocukların muayenesi için Ankara Zekai Tahir Burak Hastanesi bünyesinde özel bir birim kurulmasını, Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı bianet'e değerlendirdi.
Türkiye'de mevcut uygulamanın beklentileri karşılamadığını belirten Fincancı ve Biçer, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir hastanede, uluslararası standartlara yakın bir uygulamaya geçilmesini "olumlu" bulmakla birlikte "bütünlüklü bir yaklaşımın" önemine de değiniyorlar.
Fincancı "Üniversite ve devlet hastaneleri bünyesinde kurulacak ve 24 saat hizmet verecek birimlerde cinsel şiddet mağdurlarını örselemeyecek koşullar yaratılması gerekli ancak ihtiyacın karşılanması için bütün devlet hastanesinde bu birimler oluşturulmalı" derken Biçer, "Adliyeden mahkeme sürecine kadar tüm uygulamalarda benzer bir tutum alınması çok önemlidir" diye ekliyor.
"Sürecin bütünün kapsamayan bir yaklaşım, sakıncalı bile olabilir"
"Mevcut uygulamada, özellikle çocukların kabul edildikleri birimlerin standartları beklentilere uygun değil" diyen Biçer, sözlerini şöyle sürdürüyor:
* Bu çocukların adliyelerde kabul ve muayene edilmeleri sakıncalı. Çocuğun yaşına uygun görüşme ortamlarının, çocuk dostu muayene şekillerinin hakim kılınması gerekiyor.
* Çocukların bir kereden fazla muayene edilmemesi, tek bir değerlendirme ile sorunun çözülmesi esas alınmalı.
* Muayeneler sırasında hedef yalnızca tanı koymak olmamalı. Çocukların karşı karşıya kaldıkları travmalar göz önüne alındığında, çocuğun tüm tanı, değerlendirme ve tedavi süreci birlikte planlanarak adım atılmalı.
* İllerde adli tıp ve çocuk psikiyatrisi uzmanları açısından en zengin kaynak olan üniversitelerle çocukla ilgili birimlerin bir araya gelmesi, çocuk merkezleri oluşturulması gerekir. Sürecin bütününü kapsamayan bir yaklaşım kalıcı çözümler üretmeyeceği gibi sakıncalı bile olabilir.(BB)