Ankara Üniversitesi (AÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpay Azap, Domuz Gribi'nin mevsimsel gripten daha ağır olmadığını söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, mevsimsel grip nedeniyle, dünyada her yıl 250-500 bin arası insan ölüyor.
Mevsim değişikliğiyle birlikte kuzey yarıkürede Domuz Gribi vakalarının da artması bekleniyor. Mevsimsel gribin tersine, Domuz Gribi'nde 6 ay-24 yaş arasındakiler risk grubunda. Çünkü virüs yeni bir virüs ve bu kuşak daha önce hastalıkla karşılaşmış değil.
Azap ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) İç Hastalıkları Anabilim Dalı İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova'nın hazırladığı Domuz Gribi'yle ilgili kılavuzda, çocukların korunması ve bakımı da önemli bir yer tutuyor. Önerileri şöyle:
Hastalanan çocuklar okula gönderilmemeli, veliler bu konuda uyarılmalı.
Okullarda hijyene, özellikle el hijyenine maksimum önem verilmeli. Eller sık sık yıkanmalı. Küçük yaş gruplarında eğer çocukların sık sık ellerini yıkamaları sağlanamıyorsa alkollü el dezenfektanları kullanılmalı.
Okullarda, çocukların bir arada bulunmalarının zorunlu olmadığı sınıf dışı faaliyetler sınırlanmalı. Ne kadar çok farklı gruptan çocuk bir araya getirilirse risk o kadar artar.
Okul gezileri sınırlanmalı.
Hastalanan çocuklar hastalık tamamen iyileşene kadar -ki bu süre genellikle 7 gündür- evde tutulmalı, hastalığın daha uzadığı durumlarda ise ateş düştükten en erken 24 saat sonra okula gönderilmeli.
Hastalanan çocukların iyi beslenmesi ve bol sıvı alması sağlanmalı.
Aşı yapılmalı.
Çocukların sınıf arkadaşları hasta olursa
Hasta olduğu düşünülen kişilerle temas etmiş olanların rutin olarak bu virüsün varlığı yönünden taranmasına gerek yok. Hastanın grip belirtileri yönünden takip edilmesi yeterli. Ancak belirti çıkması durumunda hasta tedavi yönünden değerlendirilmelidir.
Belirti gözlenen hastaların önemli bir kısmında da tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Uluslararası bilimsel kurumların hastalığa yakalanan herkesin tedavi edilmesine yönelik önerisi yok. Belli risk faktörü taşıyan kişilerin tedaviye alınması gerek.
Aşıyı ihmal etmeyin
Aşının faydası olası yan etkinin yaratacağı zarardan çok daha büyüktür. Bu nedenle yan etki olabileceği endişesiyle aşı yaptırmamak büyük hata olur. Çünkü aşının alternatifi hastalığa yakalanmaktır. Bunun sonuçları ise daha kötü olabilir. (TK)