Adapazarı Enka Okulları’ndan 4. sınıf öğrencisi iki çocuk; Anıl ve Ahmet “Silah Oyuncak Değildir” başlıklı bir kampanya başlattı.
Change.org üzerinden başlatılan kampanya, okulda çocukların aklına “Gezegeni Paylaşmak” teması altında çalışırken “Çocukları şiddete yöneltenin ne olduğunu” sorguladıklarında gelmiş.
Kampanya videosu; Ashoka Farkyaratan Okullar Programı kapsamında hazırlanmıştır. Adapazarı Enka Okulları, Ashoka ağında yer almaktadır.
Çocuklar o süreci şöyle anlatıyor:
“Aklıma oyuncak silahlar geldi. Oyuncak silahların çok fazla olduğunu ve artmaya devam ettiğini öğrendim.
“Doktorculuk oynarken doktor gibi hissediyoruz. Arabacılık oynarken arabacı gibi hissediyoruz. Ama silahçılık oynarken hiç de iyi hissetmiyoruz.
“Eğer çocuk küçükken şiddetli oyuncakla oynarsa büyüyünce de şiddet veren bir kişi olabilir.
“O yüzden o başka birisini vurabilir. O da kendisine vurulduğu için, şiddet öğrendiği için başka birisini vurabilir. Böylece şiddet dünyada çok fazla artabilir.
“Sonsuz döngüye döner.
“Acaba kaç kişi bizle aynı fikirde diye düşündük. O yüzden de bu kampanyayı başlattık.
“Çok kişi de bizle aynı fikirdeymiş.
“Lisenin oraya gittik. Orada herkes birbiriyle paylaştı. Onlar sosyal medyada paylaştı. Herkes de gördüğü için imzaladı.
“Birinci gün iki kişiydik. İkinci gün artmaya başladı çok fazla. Üçüncü, dördüncü gün iki bine ulaştık.
“Eğer birilerine ulaştığımızda hala satanlar varsa bitmeyecek kampanyamız. Onlar durdurana kadar kampanyamız ilerleyecek.”
"Oyuncakçı posterimizi asmadı" |
Kampanyanın sonunda ne amaçlıyorsunuz? Şiddet içerikli oyuncakların azaltılmasını, kaldırılmasını istiyoruz. Sizce şiddet içeren oyuncaklar neler? Silah, kılıç, bıçak, dövüş oyuncakları, boks oyuncakları, video oyunları. Kampanyanız başka kimlere ulaşsın istiyorsunuz? Bundan sonra ne olsun? Televizyona çıkabilirsek belki oradan gören kişiler de imzalayabilir. Siz galiba birilerinden bir şey talep ediyorsunuz? D&R var, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı var... Aileler çocuklarına şiddet içerikli oyuncakları neden alıyor olabilir? Aileler eğlenceli olduğunu düşünüyorlar, ama hiç de öyle değil. Sınıf arkadaşlarınız bu kampanya için ne yapsın? Kendileri de azaltmalı kendi arkadaşları da azaltmalarını isteriz. Başka bir şey yapmayı istiyor musunuz? Düşünüyor musunuz? Ahmet: Anıl bir oyuncakçıya gidip bizim posterimizi asmaya çalışmış ama izin vermemişler, Anıl: Evet... Yasak dediler. |
Ailelere öneriler
Anıl ve Ahmet’in ailelere şiddet konusunda önerileri ise şöyle...
“Ailelerine tavsiyemiz; çocuk silah oyuncak istiyorsa onun yerine başka oyuncak alabilirler. Başka şeyle zaman geçirebilir. Sevdiği ve şiddetsiz bir kitap verebilirler.
“Çocuklarımız iyi arkadaşla mı, şiddet uygulayan arkadaşla mı geziniyor diye bakmalılar yoksa o çocuk da şiddet görüp diğer çocuklara da uygulayabilir.” (YY)
Adapazarı Enka Okulları Sınıf Öğretmeni Emrah Şimşek anlatıyor |
“...Çocuklar biraz daha şiddet içeren oyuncaklardan konuştuktan sonra sınıftan bir ses yükseldi: ‘Peki ne yapabiliriz ki?’ Bu soru üzerinde dönüp durmaya başladık. Silahlarımızla oynamayalım, kardeşlerimize anlatalım derken, bu oyuncakların aslında o kadar da ‘aranan’ oyuncaklar olmadığı, reklamları sayesinde hatta oyuncak silahlarla atış talimi benzeri bir yarışmayla çocukların sanki olmazsa olmazı haline getirildiğinden bahsedildi. “Ben bu yarışmayı duyunca gerçekten inanamadım ve hemen internete girip olup olmadığını kontrol ettim. Gerçekten de sitede ellerinde silahlar olan, nişan almış çocukların fotoğrafı vardı ve ‘şampiyona’ya çağrı yapılıyordu. Neyin simülasyonuydu ki bu? Afrika’da çocuk askerler vardı hani hep üzüldüğümüz, onlar belirdi zihnimde. Böyle bir oyuncak, böyle bir yarışma olması dünyanın daha iyi bir yer olmasına ne kadar hizmet ediyordu? Olmasa ne olurdu? “Çocuklar bir kampanya hazırlayalım, eminiz ki bizim gibi düşünen çocuklar vardır dediler. İmza kampanyası hazırlamak istediler fakat bunu internette yapmanın daha etkili olacağını söylediler. Okulumuzda internet ve teknolojiyi amacına kullanmayı öğretiriz, kullananları destekler, duyururuz. Biraz araştırma yapmalarını, hang sitelerin buna imkan verdiğini bulmalarını istedim. Change.org bizim için biçilmiş kaftandı... “Bir görsel olmalıydı. Dikkat çekmeli ama çocuklar yapmalıydı bunu da. Hemen çizgisi kuvvetli Yavuz’a nasıl bir resim istediklerini anlattılar. Yavuz çizimini tamamladı. Bir silah ve üzerinde kırmızı bir çizgi vardı. “Sınıfta kampanyayı nasıl yayacağımızı konuştuk, tahtaya başlıklar yazdık. Sırasıyla okulumuzdaki öğretmenlere, lisedeki öğrencilere, velilere bu kampanyayı imzalamalarını ve kampanyayı paylaşmalarını söylememiz gerekiyordu... “Sosyal mecrada onbinlerce takipçisi olan hesaplar bu kampanyayı paylaşıyor, öğretmenler, yöneticiler, aileler çocukları tebrik ediyordu. “Çocuklar için psikolojik sınıra yaklaşırken bir kampanya nasıl hazırlanılır, nasıl örgütlenir, nasıl dikkat çekilir üzerine ders yapmaya başlamıştık bile...” |
*Silah Oyuncak Değildir kampanyası Adapazarı Özel Enka Okulları PYP (İlk Yıllar Programı) Dördüncü Sınıf Sergi Ünitesi kapsamında, Gezegeni Paylaşmak Disiplinlerüstü Teması çerçevesinde gerçekleştirildi.