Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nin Çocuk Eğitim Merkezi'ne devam eden çocukların hazırladığı, Kürtçe ve Türkçe dillerindeki çocuk gazetesi "Denge Zarokan/Çocuk Sesi"nin altıncı sayısı çıktı. Gazetede çocukların Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında cezaevinde tutulan çocuklara yazdığı açık mektup yayınlandı.
Gazetenin "Bizim de söyleyecek sözümüz var" bölümünde yer alan "Cezaevinde olan arkadaşlarımıza" başlıklı mektup şöyle:
"Bir çocuğun ne yaparsa yapsın, hiçbir zaman bulunmayı hak etmediği bir yerdesin. Yüreğinde başlayıp soğuk mahpushane duvarlarında son bulan bir özgürlüğün var.
"Taşın sert olduğunu, gökyüzünün başka rengi de olduğunu bu yaşta anlayan biricik arkadaşıma. Ne sen ne de bir başkası bu demir parmaklıkları hak etmiyor. Sen ve diğer çocuklar bu dünyaya verilmiş birer armağansınız.
"Bizler de senin arkadaşlarınız. Seni kollayan bir sevginin en kuytu akşamlarda bile seni kolladığını unutma.
"Tatlı anılara, geçmiş güzel günlere şerit çekmiş demir parmaklıklar ardında durup, hayatı yaşamayıp seyredip, hayal kurmak yerine her doğan güne buğulu gözlerle, burkulmuş yürekle merhaba, diyen bir çocuksun, ama itiraf etmeliyim ki seni hiç görmediğim halde, yüreğinin ne kadar temiz olduğunu, gözlerinde sönmek üzere olup da 'belki'lerle yanmaya devam eden bir umut ışığının olduğunu hissediyorum. Hiçbir çocuk bu ıstırapları hak etmiyor.
"Eminim en bu karanlıktan bir gün kurtulacaksın. Kendini hiçbir zaman karamsarlığa verme. Bizler her zaman arkanda olacağız. Senin için elimizden geleni yapacağız. Senin gibi bir arkadaşımız olduğu için çok mutluyuz. Umudunu yitirme arkadaşım."
Öneri çocuklardan geldi
Çocuklarla gazete çalışmasını yürüten Bağlar Belediyesi'nden Senar Ataman, gazetenin son sayısını 20 çocuğun hazırladığını belirterek şöyle konuştu:
"Biz her sayıyı hazırlamadan önce çocuklarla toplantı yapıyoruz. Cezaevindeki çocuklara mektup yazma önerisi çocuklardan geldi. Gazetede yayınlanan mektup, Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu bulunan çocuklara yazılan mektupların biraraya getirilmesinden oluşuyor. Diyarbakır Cezaevi'ndeki şartlar nedeniyle çocukların yaptığı eylemden önce bu mektuplar yazılmış ama eylem sonrası tutuklu çocuklar başka cezaevlerine nakledildiği için mektuplar yerine gönderilememişti. Gazetede yayınlanması bu nedenle de çok anlamlı oldu." (SP)
Çocuk gazetesine ulaşmak için tıklayınız.