Psikolog Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu, çocuklara bu tür giysilerin giydirilmesinin pedagojik açıdan sakıncalı olduğunu söylerken, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Bölümü'nden Yard. Doç. İncilay Cangöz de medyanın çocukları militarizmin öznesi haline getirdiğini vurguladı.
Militarizmi sembolize eden kıyafetlerin çocuklara giydirilmemesi gerektiğini belirten Psikolog Serdar Değirmencioğlu, "İster asker ister polis giysisi olsun, çocuklara bu tür giysiler giydirilmesi sakıncalıdır" dedi.
Şiddetin her tarafı sarıp sarmaladığı bir dönemde çocukları şiddet araçlarını benimsetmeye ve onlara kanıksatmaya çalışmanın pedagojik açıdan yanlış olduğunu kaydeden Değirmencioğlu, şöyle devam etti:
"Tek tip düşüncenin hakim olduğu dönemlerde görüyoruz ki özellikle çocuklara askeri elbiseler giydiriliyor. Bunun arkasında yatan aslında polisin veya askerin kendisini vatanın bekçisi, söz sahibi görmesidir. Onun için halkın kendisini desteklediğini gösteren çeşitli argümanlar kullanılıyor. Çocuklara polis haftasında oyuncak da olsa silah verilmesi ve askeri kıyafetler giydirilmesi bu psikolojiden kaynaklanıyor."
"Halk polisi desteklemek zorunda değildir" diyen Değirmencioğlu, çocuklara asker ve polisi sevdirmek için ellerine çikolata veya oyuncak silah vermenin de doğru olmadığını, şiddet aracı olan bir maddenin empoze edilmeye çalışılmasının küçük yaşlarda şiddetin benimsenmesi ve doğal görülmesine yol açtığını vurguladı.
"Militarizmin öznesi yapılıyor"
Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. İncilay Cangöz ise, polis teşkilatının kuruluş yıldönümü etkinliklerinde çocuklara polis üniformaları giydirilmesinin çocukların militarist söylemin öznesi haline getirildiğinin göstergesi olduğunu kaydetti.
Medyanın çocuklara yer verme tarzını da eleştiren Cangöz, çocukların yaygın medya tarafından birer tüketim metası olarak kullanıldığını, oysa toplumda iyileşme veya sorunlara çözüm üretme nedenlerin irdelenmesi ve olası çözüm önerilerinin tartışılması gerektiğini söyledi.
Çocukların pek çok medya kuruluşu tarafından sayfa doldurma veya duygusallaştırma öğesi olarak kullanıldığını aktaran Cangöz, "Polis haftasının simgesi çocuklar", "Küçük polis sempatik hareketleriyle ilgi çekti" veya "Polis ağabeylerini taklit ederek selam vermesi herkesi duygulandırdı" gibi ifadelerin bu günü sempatik göstermenin ötesinde ne işlevi olabilir? diye sordu.
Yapılan araştırmaların medyanın çocuklara çok az yer verdiğini gösterdiğini anlatan Cangöz, medyanın çocukları gündemine aldığında ise hayli sakıncalı durumlara yol açabilecek bir yayın politikası izlediğini bildirdi.(TK/KÖ)