Tecavüz, taciz, gıda karşılığı cinsel istismar, cinsel saldırı, çocukların seks işçisi olarak kullanılması, pornografi, çocukların seks için ticaretinin yapılması yaygın istismarlar.
"Çocuklar ve aileler saldırıyı bildirmeye çekiniyor"
Rapora göre birçok çocuk ve aile istismarları bildirmeye korkuyor. Bunun nedenleri arasında istismar eden kişinin geri gelip kendilerine zarar vermesi, yardım örgütlerinin yardımı kesmesi, aileleri veya yaşadıkları toplum tarafından damgalanmaları, hatta cezalandırılmaları gibi kaygılar yer alıyor.
Sudan'da bir oğlan çocuğunun "İnsanlar bildirmiyor, çünkü yardım örgütünün yardımı durdurmasından korkuyorlar, yardıma ihtiyacımız var" sözleri raporda yer alıyor.
"Uluslararası izleme gerek"
Save the Children 'ın.çözüm için üç ana önerisi var:
- BM'nin görev yaptığı ülkelerde etkin şikayet mekanizmaları kurması. Böylece çocuklar ve ailelerin şikayeti üzerine saldırganlara karşı tedbir alınabilmesi.
- Uluslararası örgütlerin istismarla mücadele çabalarını değerlendirecek uluslararası bir izleme mekanizması kurulması.
- Cinsel istismarın altında yatan ana nedenleri ortadan kaldıracak konulara yatırım yapılması. Yasal reformlar, kamu eğitimi, bilinç yükseltme, ulusal çocuk koruma mekanizmalarının desteklenmesi gibi.
Ban Ki-moon: Acı dolu bir sorun
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada "Yardım etmeye gönderilenlerin çocukları istismar etmesi acılı bir konu; bunu samimi, kapsamlı ve sağlam bir şekilde ele almayı sürdüreceğiz. Bu konuda tek bir vaka bile fazladır" dedi.
BM'nin dünya çapında 20 bölgede yaklaşık 200 bin görevlisi bu alanda çalışıyor.
BM saha destek birimi yöneticilerinden Jane Holl Lute, "etkili, işlevli bir soruşturma mekanizmasına ihtiyaç olduğunu" açıkladı. (TK/GG)