"Çocukların uzun süre bekletilmesi ve çocukların buna karşı çıkamaması militarist yaklaşımın yansıması; ayrıca çocukların katılım hakkının ihlali. Onlara soracak olsaydınız 'Beklemek istemiyoruz' diyeceklerdi ama onlara soran yok..."
Çocukların törenlerden ayrılmak istemeleri durumunda şiddet dahil her türlü yaptırımla karşılaşabileceklerini aktaran Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu, Kars'ta okul açılışında protokolün gecikmesiyle çocukların soğuk havada bir saate yakın beklemelerini bianet'e değerlendirdi.
Radikal gazetesinin haberine göre Kars merkeze 35 kilometre mesafedeki Esenyazı Köyü'nde yaptırılan ilköğretim okulunun açılışı için 30'u anasınıfına kayıtlı 177 öğrenci saat 09.00'dan itibaren okulda toplanmaya başlamış, Vali Mehmet Ufuk Erden'in konuşması sırasında bir 4. sınıf öğrencisi baygınlık geçirmişti.
"Çocuğun yaşı ne kadar küçükse ihlal o kadar büyük"
"Çocukların 45 dakika bekletilmesi yetişkinlerin 45 dakika bekletilmesinden farklı değil. Toplumda da kabul edilemeyecek bir şey. Çocuk hakları açısından bakarsak da; çocukların yaşlarına göre bekletme süresi daha rahatsız edici ve ihlal anlamında daha vahim. Bekletme okullarda çok sık yaşanan bir şey. Ama yalnızca uç noktaya varınca gazetelere yansıyor."
Çocukların yarım saat bekletilmesinin artık rutinleştiğini kaydeden Değirmencioğlu, çocuklar beklemekten ciddi hasar görene kadar kimsenin dikkatini çekmediğini vurguladı.
"Yoksul ailelerinin çocukları daha fazla mağdur oluyor"
"Eğer iktidar sahibi anne-babaların çocuklarının gittiği bir okul, örneğin özel okul olsaydı; bu durum yaşanmazdı. Okul ne kadar yoksul bir yerdeyse baskı o kadar yükselir. Zor bölgelerde hak ihlalleri daha fazladır. Öğrencilerin sıraya sokulması, pazartesi ve cuma günleri olan törenler öğrencilerin haklarının ihlal edildiği yerler."
11 yaşındaki bir öğrencinin yazdığı bir yazıdan örnek veren Değirmencioğlu, öğrencinin "Müdür okula geldiğinde 83 dakika konuştu" dediğini aktardı.
"Bu öğrencinin bu kadar konuşmaya maruz kalmaması gerek. Ama müdürü denetleyecek mekanizma okulda yok. Öğrencilerin de sesi çıkamaz. Okulda askeri bir hiyerarşi var. Özellikle okul yoksul kesimdeyse... Daha iyi durumlardaki insanların çocuklarına velileri itiraz eder diye daha ılımlı muamele yapılıyor." (GG)