Diyarbakır ve bölge illerde yaşanan ve altı çocuğun ölümüne neden olaylar üzerine harekete geçen çocuk hakları alanında çalışan örgütlerin, çocuğa karşı uygulanan her türlü şiddetin hemen sona erdirilmesi için oluşturduğu girişim, bugün (10 Nisan) 25 örgütün imzasıyla "Kamuoyuna, Yetkililere ve medyaya acil çağrı" başlıklı bir bildiri yayınladı.
Girişim, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni (ÇHS) onaylayan Türkiye'de çocuğa yönelik şiddet ve hak ihlalleri artarak devam ettiğine dikkat çekti.
Nitelikli işbirliği gerekli
"Hiçbir gerekçe çocukların öldürülmesini haklı çıkaramaz!" diyen girişim, artık çocuğa yönelik şiddet ve hak ihlallerinin Türkiye'nin öncelikli sorunu olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirtti.
Girişim, "İlgili tüm resmi, akademik, özel ve sivil toplum kuruluşlarının nitelikli işbirliği içerisinde çalışması için harekete geçilmeli, demokratik rejimin tam olarak işlemesi sağlanmalı, tüm ihlaller sona erdirilmeli ve ihlallerden sorumlu olanlar cezalandırılmalıdır!" dedi.
Tedbir kararı alınması gerekirken özgürlüklerinden yoksun bırakıldılar
Altı çocuğun yaşamını yitirdiği olaylarda "pek çok çocuğun çatışma ortamlarında öne sürülmesini" de eleştiren girişim, ÇHS'nin "Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır" şeklindeki 6. maddesinin altını çizdi.
Diyarbakır'da gözaltına alınan 191 çocuktan91'i "halkı isyana, kin ve düşmanlığa teşvik ve tahrik etmek" iddiasıyla tutuklanmıştı. Daha sonra Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nin başvurusu üzerine tutuklanan çocuklardan 34 serbest bırakılmıştı. 57 çocuk ise hala tutuklu.
Girişim gözaltına alınan ve tutuklanan çocukların büyük bölümü içinde bulundukları eylemleri bir tür oyun olarak algıladıklarını ifade ederek şöyle devam etti:
"Bu durumda BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 37. maddesi ile 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunun 5. ve 21. maddeleri uyarınca haklarında uygun bir tedbir kararı alınması gerekirken özgürlüklerinden yoksun bırakılmışlar ve şiddet görmüşlerdir. Ayrıca çocuk tutukevi bulunmadığından yetişkinlerle aynı cezaevine konulmuşlardır."
İhlaller dosyasını bakanlara ve meclise sunacaklar
Girişim önümüzdeki günlerde de Diyarbakır'da meydana gelen çocuk hakları ihlalleriyle ilgili Adalet Bakanı'nı, Dışişleri Bakanı'nı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu'nu ziyaret ederek onlara konuyla ilgili bir dosya sunacak ve ihlallerin bir an önce durdurulmasını talep edecek. Girişim ayrıca Diyarbakır'a gitmeyi planlıyor.
İmzacılar:
Ankara Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Barış Girişimi, Bursa Günyüzü Kadın Dayanışma Kooperatifi, Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çocuk Koordinatörlüğü, Dostlar Dayanışma Derneği, Göç ve İnsani Yardım Vakfı, Gündem:Çocuk! Derneği, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi, İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Özlenen Çocuk Derneği, Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi, Sosyal Hizmet Öğrencileri Derneği Girişimi, Özel Okulöncesi Eğitim Kurumları Derneği, Sur Belediyesi Çocuk Meclisi, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye Yeşiller Girişimi, Türkiye Gençlik Birliği Derneği, Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır Şubesi. (KÖ)