Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, ortaya çıkan sonucun Diyarbakır'da çocuk suçluluğunun ulaştığı vahim tabloyu ortaya koyduğunu belirtti ve ekledi: "Kısa zamanda çocukların yararını gözeten etkin sosyal politikalar yürürlüğe sokulmazsa durum daha da vahim hale gelecek."
Diyarbakır Barosu CMK Uygulama Merkezi Koordinatörü Barış Yavuz'a göreyse, Diyarbakır'da yargılanan beş kişiden birinin çocuk olmasının en önemli sebebi, göç ve yaratmış olduğu yoksulluk.
bianet'in görüştüğü Tanrıkulu ve Yavuz, hükümetin çocuk suçluluğunu sadece bir asayiş sorunu olarak görmeyi sürdürerek, toplumsal ve sosyal boyutunu dışlamasının sorunu çözümsüz hale getirdiğini vurguladılar.
CMK Uygulama Merkezi 7 bin 153 müdafi atamış
Diyarbakır Barosu CMK Uygulama Merkezi, 1 Ocak-31 Kasım 2005 tarihleri arasında kendilerine gelen avukat talebi üzerinden yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
Merkeze, Diyarbakır ceza mahkemelerinden 5 bin 243 esas dosya, bin 175 talimat dosya talebi geldi. Merkez, toplam 6 bin 418 dosyada 10 bin 575 kişi için 7 bin 215 avukat ataması yapmış.
Merkezin avukat atadığı 10 bin 575 kişiden 10.193'ü sanık sıfatıyla yargılanmış. Merkez bu yargılamalar için 7 bin 153 müdafi ataması yapmış. 10 bin 193 sanıktan 2.197 sini çocuk. Merkez ayrıca 230 mağdur çocuk içinde avukat görevlendirmiş.
Merkeze göre, Diyarbakır'da belirtilen tarih aralığında işlenen suçlara ilişkin 10 bin 562 suç kaydından 3 bin 423'ü basit hırsızlık ve nitelikli halleri. Diyarbakır'da işlenen suçların üçte birini hırsızlık oluşturuyor.
Yavuz: Bu kadar çocuğun mahkemede ne işi var?
Merkez Koordinatörü Yavuz, "Bu kadar çocuğun mahkemede ne işi var? Çocukları mahkemelerde yargılamak yerine çok ciddi projelerle çocuk suçluluğunun önüne geçmek gerekiyor" dedi.
Çocuk suçluluğunu azaltmak için ceza yasalarında daha üst cezalar belirlemenin çözüm olmadığının altını çizen Yavuz, şöyle devam etti:
"1 haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni Ceza Yasası'nda (TCK), özellikle mala karşı işlenen suçlarda - hırsızlık, yağma, kapkaç gibi- verilecek ceza miktarları artırıldı ama buna rağmen suç oranlarında azalma görülmedi. Çocukların itildiği suçların başında hırsızlık, kapkaç ve yankesicilik geliyor. Cezaları artırmak maalesef çözüm olmuyor." (KÖ)