Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi kanunla ihtilafa düşen çocuklar için alternatif adalet uygulamaları olması gerektiğini belirtti.
“Dünyadaki uygulamalar ve bilimsel bulgular çocukluk gibi insan yaşamında önemli bir evreye tekabül eden yaşlarda cezaevine konulma ve kapatılma biçimindeki adalet uygulamasının “istisnai” durumlarda olması gerektiğini ortaya koymaktadır.”
Ankara’da İnsan Hakları Derneği’nde bir açıklama yapan girişim bugün itibariyle Türkiye’de cezaevlerinde 2200 çocuk olduğunu açıkladı. Bu çocukların sadece 542’sinin hükümlü olduğuna dikkat çekti.
“1658 çocuk tutuklu durumdadır.
“Bu durum bize hem çocuk tutukluluğuna çok sık başvurulduğunu hem de yargılamaların uzun sürdüğünün ipuçlarını vermektedir.”
Cezaevlerinde kötü muamele
Girişim ardı arkası kesilmeyen çocukların kaldığı cezaevlerindeki kötü muamele iddialarının cezaevlerinin çocukların “topluma yeniden kazandırılmasında” bir işlev görmediğini gösterdiğini, aksine onların yaşamlarında olumsuz anıların pekişmesine neden olduğunu ortaya koyduğunu anlattı.
Pozantı, Şakran, Kürkçüler, Antalya ve Sincan Çocuk Ceza İnfaz Kurumları’nda kalan çocukların karşı karşıya kaldığı kötü muameleleri hatırlattı.
“Kanunla ihtilafa düşen çocukların büyük çoğunluğu gözaltı aşamasından, yargılama aşamasına, cezaevlerine konma, cezanın infaz süreci ve infaz sonrasındaki yaşamlarına kadar hayatlarında onarılması zor özensiz uygulama ile muhatap oluyorlar.
“Cezaevine konulan her çocuk özgürlüğünden yoksun bırakılmanın yanı sıra çocukluğunu yaşama hakkından da mahrum kalmaktadır. Eğitim ve sağlık olanaklarına erişimin zorlaşmasının yanı sıra sosyal ve kültürel olarak da kendini ifade etme olanakları azalan çocukların gelecek yaşamları ciddi psikolojik sorunların tehdidi altına giriyor.”
İmza kampanyası
Girişim çocuk cezaevlerinin kapatılmasını talep eden imza kampanyasında toplanan 27 bin 155 imzanın da Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne verildiğini duyurdu.
“Kanunla ihtilafa düşen çocuklarla ilgili cezaevleri ve kapatılma dışındaki alternatif uygulamaların tartışılması gerektiğini; bu arada mevcut çocuk cezaevlerinin hem girişimimize hem de bağımsız izleme heyetlerine açılması gerektiğine dair taleplerimizi ilettik.
Girişimin bileşenleri
Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi bileşenleri: İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Çağdaş Hukukçular Derneği, Gündem Çocuk Derneği, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD*FED), Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği (Öz*Ge Der), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUD), Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, İştar Kadın Merkezi, Uluslararası Çocuk Merkezi, Çocuklar İçin Adalet Takipçileri, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Çakıl Derneği,Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği (TODAP), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Diyarbakır Barosu, Mersin Barosu, Sinetopya, Çocuklar Aynı Çatı Altında Derneği (ÇAÇA), Türk Tabipleri Birliği, Yeniden Sosyoloji Derneği, 7 Renk LGBT Der, Akdeniz Göç*Der, Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği Tarlabaşı Toplum Merkezi (TTM), BES (Büro Emekçileri Sendikası), Mersin Çocuk Hakları Derneği, Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Genç Kahramanlar Platformu, İstanbul Bilgi Üniversitesi*Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA). (YY)