Diyarbakır Barosu'nun bianet'e verdiği bilgiye göre, geçen hafta Diyarbakır'da yaşanan olayların ardından, 199 çocuk gözaltına alındı; 91'i tutuklandı. Baro ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, çocuklara gözaltında işkence yapıldığına dair iddiaların bulunduğunu bildirdi.
bianet'in görüştüğü McLoughney, gözaltı, tutuklama ve işkence iddialarına dair bilgilerin kendilerine ulaşmadığını belirttikten sonra, yetkililerin "Özgürlüğünden Yoksun Bırakılmış Çocukların Korunmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Kuralları"na, yani Havana Kuralları'na sıkı sıkıya uyması gerektiğini söyledi.
McLoughney: Çocuklar ayrı tesislerde tutulmalı
McLoughney, Havana Kuralları uyarınca, yetkililerin şu koşulları sağlaması gerektiğini söyledi:
* Çocuklar, yetişkinlerle aynı sürece tabi olmamalı. Ayrı tesislerde tutulmalı ve korunmalı.
* Bütün adli süreçte çocuklarla ilgili özel eğitim almış yetkililer olmalı.
* Çocukların aileleriyle görüşmesi sağlanmalı.
* Çocuklar, avukata erişebilmeli; ücretsiz hukuki hizmet alabilmeli.
McLoughney, Adalet Bakanlığı'yla bu konuda bir program yürüttüklerini, yargıçların, avukatların eğitim aldığını anımsatarak, "Bütün durumlarda, uluslararası standartlara bağlı kalınmasını öneriyoruz" dedi.
"Bağımsız denetim önemli bir araç olabilir"
McLoughney, gözaltı tesislerine sivil toplum örgütlerince yapılacak bağımsız denetimlerin de gözaltı ve tutukluluk halinde çocukların istismarının ve kötü muamelenin önlenmesi için yararlı bir araç olabileceğini söyledi.
"Çocuklar sokakta olmamalıydı; herkesin koruma sorumluluğu var"
Diyarbakır'daki eylemler sırasında çocukların ölmesinden derin üzüntü duyduğunu ifade eden McLoughney, "Böyle durumlarda çocukların sokakta olmaması gerekirdi. Koruyucu önlemler alınmalıydı. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre onları korumak, herkesin, ama herkesin sorumluluğu" dedi.
Medya ihlalleri gösteren, sorumlu, analitik haber yapmalı
McLoughney, medyanın da sorumluluğuna değindi.
"Bu tür durumlarda, çocuk hakları ihlalleri öne çıkarılmalı. Ama bu, sorumlu, analitik bir habercilikle yapılmalı.
UNICEF ve bianet'in çocuk haklarıyla ve haberciliğiyle ilgili eğitimleri, bu bedenle çok önemliydi. Çocuk haklarına dair bilginin paylaşılması, gazeteciler için de bir sorumluluk." (TK)