İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, yasanın tüm tıbbi müdahalelerin önünü kapatan eski halinin yanlış olduğunu fakat yapılan değişikliğin de soru işaretlerine yol açtığını söyledi.
Bugün yürürlük tarihi ertelenen yasada dün yapılan bir değişiklikle, yetkili kurullar izin verdikten ve ailenin rızası alındıktan sonra çocuklar üzerinde bilimsel deney yapılabilecek.
Değişiklik öncesinde TCK'nın 90. maddesinin 3. fıkrası "çocuklar üzerinde bilimsel deney hiçbir surette yapılamaz" diyordu.
"Türkiye'de orijinal ilaç üretimi yok"
Bianet'e konuşan Prof. Gürsoy, düzenlemenin oldukça tartışmalı olduğunu söyledi.
"Kurul denetimi ve anne babanın rızasının alınmasının bütün mahsurları ortadan kaldırmaya yeterli olup olmadığı tartışmalı. Fakat taslağın orijinal hali de çocuklar üzerinde herhangi bir deneysel tıbbi müdahaleyi yasaklıyordu. Oysa buna ihtiyaç duyulan durumlar oluşabilir".
Türkiye'de orijinal ilaç üretiminin en azından önümüzdeki 10 yıl boyunca gerçekleşmeyeceğini savunan görüşler olduğunu söyleyen Gürsoy, yalnızca uluslar arası firmaların deney yapabilmeleri için düzenleme getirmenin doğru olmadığını belirtti.
"Fakat jenerik ilaç uygulamaları için denemelere ihtiyaç duyulan durumlar var. Yurtdışında üretilen bir ilacın daha ucuza Türkiye'de üretilen jeneriğinin piyasaya sürülmeden önce denenmesi gerekebilir; biyo-eşdeğerlilik çalışmaları için yapılacak deneyler için pay bırakılmalı".
"Etik kurulları yeterli"
Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tülay Erkan ise değişiğin olumlu olduğu kanısında.
Erkan, "Yasanın eski haliyle her türlü çalışmanın önü kapanıyordu. Şu anki düzenleme de eleştiriye açık tabii ki ama Etik Kurullarının varlığı çocukların istismar edilmesinin önüne geçecektir" dedi.
Erkan'a göre, problem çalışma yapacakların niyetleriyle ilgili; çalışma yapmanın tamamen yasaklanması ise kabul edilebilir değil.
Acele yasa yapmanın getirdiği sorunlar
Prof. Dr. Gürsoy, sözlerini, problemin TCK'nın bütün bu tartışmaları tüketmeden çıkartılmış olmasından kaynaklandığına bağladı.
"Problem hükümetin aceleciliğinden kaynaklanıyor. Oysa tüm taraflar biraraya getirilebilir, tartışma yapılıp sonuçlandırılır ve yasa öyle yapılabilirdi".
Gürsoy, bu yüzden TCK'nın getirdiği birçok düzenlemenin tartışmalı olduğunu söyledi.
"Mesela hekimleri zanlı hastaları ihbar etme zorunluluğunda bırakıyor yasa; bu durum bütün etik değerlere aykırı. Bir diğer örnek de kasti olmazsızın ölüme sebebiyet verme ile ilgili düzenleme. Bu madde, bu haliyle hekimleri gerektiğinde riskli tedavileri uygulamaktan kaçınmaya itebilir. Doktorları koruyan hiçbir şey yok". (EÜ)