Düşünce Suçuna Karşı Girişim'in Bilgi Üniversitesi'nde haftasonu düzenlediği 6. İstanbul Buluşması'nda İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Uluslararası PEN Yazarlar Birliği ve Uluslararası Yayıncılar Derneği (IPA) temsilcileri de birer tebliğ sundular.
HRW Türkiye raportörü Emma Sinclair Webb, son bir yıldır Diyarbakır, Adana ve Mersin'de çocuk ve gençlerin, eylemlere katıldıkları gerekçesiyle mahkemelerce birer silahlı örgüt militanı gibi ağır cezalarla cezalandırılmalarından endişe duyduklarını söyledi.
Webb, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlerin örgüt üyesi gibi cezalandırılmasını" öngören TCK'nın 220 ve "silahlı örgüt üyeliği"ni on yıla kadar hapisle cezalandıran 314. maddelerine dair yargı uygulamalarının sorunlara yol açtığını vurguladı.
Çocukların uzun süre hapiste tutulmalarının temel bir mesele haline geldiğine işaret eden etti.
Slogan, alkış ve zafer işaretine yedi yıl hapis
Webb, Dicle Üniversitesi öğrencisi Murat Işıkırık'ın, zafer işareti yapmak ve 2006'da PKK lehine yapılan iki eylemde grubun yanında alkış tuttuğu iddiasıyla altı yıl üç ay hapse mahkum edilmesine değindi.
Mart 2009'da cezası onanan Işıkırık'ın muhtemelen "örgüt propagandası yapmak"tan bir 10 aylık ceza daha alacağını, cezasının da toplamda yedi yıla çıkacağını ifade eden Webb, Mehmet Emin Turan'ın de Nusaybin'de bir eyleme katılıp slogan atmak ve zafer işaret yapmaktan yedi yıla mahkum edildiğini hatırlattı.
"Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı endişe verici"
Webb, F.Ö. ile ilgili Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararında endişe verici yönler bulunduğunu kaydetti. 4 Mart 2008 tarihli bu kararda şu tespit yer alıyor:
"...Örgütün genel çağrısı, örgüte ait yayın organlarının yayınları ve çağrıları ile somutlaşmış olup bu çağrıların belirli bir kişiye yapılmış olmasına gerek bulunmuyor. Örgütün bilgisi ve istemi doğrultusunda gerçekleştirilen bu eylemlerin örgüt adına gerçekleştirildiği sabittir. Sanığın eylemi, diğer suçların yanında TCK'nın 314/3 ve 220/6 maddeleri yollamasıyla 314/2 maddesine de aykırılık oluşturur..."
Webb, terör suçlarının ölüm ya da kişilere karşı ağır şiddet eylemleri ve rehin almayla sınırlandırılması ve hangi suçların terör eylemlerini oluşturduğunun tam olarak tanımlanması gerektiğini kaydetti.
Gardner, Krikorian ve Schoulgin tebliğ sundu
UAÖ'den Andrew Gardner da, Orhan Pamuk hakkında açılan tazminat davasına, 301. maddeye ilişkin uygulamalara, LGBTT'liere yönelik baskılara, başörtüsüne ilişkin kısıtlamalara değindi. IPA'dan Alexis Krikorian da, etkinlikte İranlı yayıncıların kitap yayımlamadan önce ve yayını izleyen süreçte karşılaştıkları ağır engelleri anlattı.
PEN Genel Sekreter Eugene Schoulgin, uzun süredir Türkiye'de yaşadığını belirttikten sonra, "Biz buradayız ama bu baskılarla biz karşılaşmıyoruz. Bu acı ve dışlamayı yaşananlar biz olmuyoruz" dedi. (EÖ)