Yeniden açılmadan önce okullarda askerler ve yerel polis tarafından patlayıcı araması yapıldı. Okullarda sıkı güvenlik önlemleri alındı ve bütün giriş çıkışlara kalaşnikoflu askerler yerleştirildi.
Derslere katılan öğrenciler, iki hafta önceki işgalde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu.
Çocuklar korkuyor
Okullar açılmasına rağmen üç gün süren baskından sağ kurtulan çocukların çoğu derslere girmiyor.
Bazı çocuklar yaşadıkları olayların etkisini atlatamadıkları için okula gitmezken bazıları da onları okula yollamaya korkan aileler tarafından evde tutuluyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) temsilcisi Carel de Rooy "Çocukların yüzde 70'i okula gitmek istemiyor ve yaşadıkları göz önüne alınırsa bu çok normal" dedi.
Daha önce Latin Amerika'da çatışma ya da doğal afetlerden etkilenen çocuklarla çalışmış olan de Rooy, Beslanlı çocukların tekrar tam anlamıyla sosyalleşebilmeleri için bir yıldan fazla bir zaman geçmesi gerektiğini söyledi.
De Rooy, "Bu gibi durumlarda çocukların okula devam etmelerini, yeniden bir rutine girmelerini sağlamak çok önemli" dedi.
"Ama burada bunu önermiyoruz çünkü çocuklar fena halde korkmuş durumdalar. İlk amacımız onları tekrar ayağa kaldırmak; okulda ve aile içinde rahat olabilmelerini sağlamak. Açıkçası yaraları tam olarak iyileştirmek hiçbir zaman mümkün olmayacak".
Okul işgalinden yaralı kurtulan yüzlerce kişi hala hastanelerde tedavi görüyor. Kurtulan çocukların bir kısmı da rehabilitasyonun parçası olarak Karadeniz kıyılarına tatile gönderildi. (EÜ/YS)
* Bu haberi Erhan Üstündağ BBC ve UNICEF'in web sitelerinden derleyerek Türkçeleştirdi.