Adalet ve Kalkınma Partisi'nin hazırladığı anayasa taslağı bugün Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Taslağın ilk halinde yer alan "Devlet, çocuk istismarı, cinsellik ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler alır" ifadesi gelen tepkiler üzerine çıkarıldı.
Anayasa taslağının "Ailenin korunması" başlıklı 41. maddesinde değişiklikler yapıldı. Maddenin başlığı ''Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları'' şeklinde değiştirildi ve maddeye şu hüküm eklendi:
''Her çocuk, yeterli himaye ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara karşı, çocukları koruyucu tedbirleri alır.''
Devletin görevi önceden korumak
İstanbul Barosu Çocuk Hakları Komisyonu avukatlarından Seda Akço, taslakta yapılan değişikliğin önceki haline göre daha doğru olduğunu savunuyor.
"Devletin asli görevi zaten çocuklar için güvenli, adil, eşit, onların haklarını teminat altına alan ortamı sağlamaktır. Bu ortam sağlanmıyor ve çocuk örneğin cinsel risk altında görülüyorsa, bu zamanda devletin görevini yapmadığı anlamına gelir. Yani devlet baştan koruyucu tedbirleri alır, sonra korumaz. Tarif edilecekse buradan edilmelidir."
Ayrıntıya girmek yanlıştı
"Cinsellik" gibi ayrıntılara girildiği bir durumda anayasada diğer hakların da yer alması gerektiğini söyleyen Akço'nun bu konudaki görüşleri şöyle:
"Eğer örneğin 'cinsellik' gibi ayrıntılara girilecekse o zaman yaşama, gelişime, korunma ve katılım haklarının da korunması gerektiği vurgulanmalı. Ergun Özbudun'un hazırladığı anayasa taslağında da 'himaye etme' üzerinden bir yaklaşım vardı; biz o zaman da aynı şeyi söylemiştik. 'Cinsellikten koruma' diyorsanız çocukların adil ve kendine özgü mahkemelerde yargılanması; uygun sağlık hizmetleri ile eşit, parasız, kaliteli eğitim haklarına erişme; kötü çalışma koşullarından korunmaları; silahlı çatışmalardan korunmaları gibi hakları göz ardı edemezsiniz. Yani bir kere saymaya kalkarsak söyleyecek bir sürü sözümüz var ama bu anayasa yapmaya uygun bir yöntem değil." (SP/EÜ)