İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya Kulübü'nün düzenlediği “Çocuk Odaklı Habercilik” panelinde konuşan Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu çocuk bayramlarında bile çocukların sesinin duyulmadığını söyledi, çocukların bir araç olarak kullanılmasını eleştirdi.
Birçok törende çocuklara üniforma giydirilerek, ellerine silah verilerek, alınlarına yazılar yazdırılarak militarizm yapıldığını ve çoğu özel okulda da çocuklar üzerinden militarizm yaptığına dikkat çeken Değirmencioğlu, benzer şekilde medyanın da çocukları reklamlarda araç olarak kullandığına dikkat çekti.
“Nasıl ki İzmir’de sokakta gezerken gevrek veya peçete satan bir çocuğun aslında okul sıralarında olması gerektiğini düşünüyorsanız, reklam filmlerinde oynatılan çocuklar için de aynı şey düşünülmelidir.”
Değirmencioğlu Türkiye’de çocuklarla ilgili koca bir sessizlik olduğunu, çocuklara yalnızca kötü bir şey olduğunda veya ağızlarıyla kuş tuttuklarında haber yapıldığını da anlattı.
Çocuğun katılım hakkı
Kolaylaştırıcılığını İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. İrem Özgören Kınlı'nın üstlendiği panele Gündem Çocuk Derneği'nden Ezgi Koman ve Dünyalı Çocuk Dergisi Editörü Yıldıray Karakiya da konuşmacı olarak katıldı.
Çocukların medyada katılım hakkının olmadığını belirten Koman, çocuk haklarının ihlalinin çocuk algısıyla ilgili olduğuna değindi.
“Medyada çocuklar geri planda kalıyor, çocuklara medyada hak ihlali yapıldığı söz konusudur. Medyada çocuklar hep güçsüz ve korunmaya mahkum gibi gösteriliyor.
“Çocukluk bir varoluştur. Çocuk hak sahibi bir bireydir. Çocuk yaşamın her alanında yer alır.”
Çocuğun medyada katılımının onun kamuda yer almasını sağladığını söyleyen Koman, çocukların medyada sadece yüzde 5 oranında yer aldığını söyledi.
“Bu rakam sadece kötü haberlerde görülüyor.”
Ebeveynlerin tavrı
Dünyalı çocuk dergisinin editörü Yıldıray Karakiya ise çocuk dergilerinin işleyişini anlattı.
“Çoğu çocuk dergisi ek olarak dergi ile birlikte Çin malı oyuncaklar vermekte. İçerik olmadan ucuz oyuncaklarla satış yapılmakta.”
Karakiya ebeveynlerin dergi konusunda çocuklara öncülük etmesi gerektiğine de değinerek mevcut durumda çocukların söz hakkını ilk olarak ebeveynlerin aldığını dile getirdi.
Karakiya editörlüğünü yaptığı dergiyi de eleştirdi. Derginin ilk sayısında demokrasi kavramının işlendiğini ancak demokrasiyi nasıl algıladığını çocuklara sormadıklarını belirtti.
Bazı okullarla öğrencilerin fikirlerinin alınabilmesi için irtibata geçildiğini ancak sadece iki okulun ilgi gösterdiğini, onların da istenilen yorumları öğrencilere ödev olarak yaptırdığını ve bu ödevlerin de dergileriyle paylaşılmadığını anlattı. (YY)