Bütün etkinliklerin "çocuklar için çocuklarla" anlayışıyla gerçekleştirildiği projede, çocuklara yönelik çalışmaların yanında belediye personeliyle bire bir çalışmalar yer alıyor.
Geçen aralık ayında başlayan bir yıl sürecek projeyi Avrupa Birliği finanse ediyor.
Hizmetlerin, çocuk haklarına uygunluğu değerlendirilecek
Proje kapsamında oluşturulan ve çocukların da yer aldığı bir Danışma Kurulu, Çankaya Belediyesinin şu an verdiği ve bundan sonra vermeyi hedeflediği hizmetlerin, çocuk haklarına uygunluğunu değerlendirerek Belediye Meclisi'ne önerilerde bulunacak.
Ayrıca çocukların nasıl bir kent arzuladıklarını da somutlaştıracak.
Projenin diğer faaliyetleri, "çocuk dostu" kavramını yaymaya, bu kavram hakkında bilgi ve deneyim üretmeye dayanan farklı etkinliklerden oluşuyor.
Proje yürütücüleri, çocuk dostu kavramını şöyle açıklıyor:
"Çocuk dostu olmak demek, her bir küçük bireyin karar mekanizmalarına katılma, onları etkileme, kendi görüşlerini ifade etme, her türlü hizmetten yararlanma, temiz ve sağlıklı bir ortamda bulunma, her türlü kötü muameleden korunma, rahatça ve tehlikesiz bir şekilde oynayabilme, okul ve ev yaşamı dışında cıvıl cıvıl, rengarenk bir yaşama sahip olma gibi temel haklarını bilinçli olarak kabul etmek ve buna göre de gereğini yapmak."
UNICEF aracılığıyla Çocuk Dostu Kentler düşüncesi kurumsallaşıyor
1996 yılında İstanbul'da yapılan Habitat 2 Konferansı'nda "Sağlıklı, demokratik bir toplumun ve iyi yönetişimin öncelikli göstergesi, çocukların refahıdır" sonucuna ulaşıldığını hatırlatan Öz-Ge Der, Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) aracılığıyla, Çocuk Dostu Kentler düşüncesi kurumsallaşmaya başladığını kaydetti.
Öz-Ge Der, çocuk dostu kentlerin sayısının tüm dünyada 800'ü aştığını belirttyi; "Bugün bu uygulamalara, Türkiye de, 2006-2010 İşbirliği Programı çerçevesinde UNICEF'le katılmayı planlıyor" dedi. (KÖ/TK)