Maltepe Üniversitesi'nin "Marmara Eğitim Köyü"nde toplanan çocuklar, eğitmenlerle insan hakları ve film atölyelerine katılıyor ve eşitlikten cinsiyet ayrımcılığına, "engellilik"ten "çocuk işçiliği"ne, kendi belirledikleri temalar üzerine kısa filmler çekiyor.
Tam adıyla "İnsan Hakları İçin İlk Adım: Ben Yapmam! İnsan Hakları Kampı", 3 Ağustos'ta başladı. Her hafta 20 ayrı çocuk katılıyor. Şimdiye kadar 10 kısa film çekilmiş durumda.
29 Ağustos'ta sona erdiğinde, ortaya 20 filmin çıkması bekleniyor. Filmler İnternet'teki "Haklı Televizyon"da ve TRT Çocuk kanalında yayınlanacak. "Haklı TV"de kampın günlüğünü bulmak da mümkün.
Çocuk işçiliğinden eşitliğe 10 film hazır
Çocuk işçiler üzerine çalışan Umay Aydoğmuş, Yasin Yavuz, N. Mert Çakır, Funda Yıldırım medyada, hizmet sektöründeki çalışan çocuk konusunu ele alıyor. Senaryolarında parka gittiğinde arkadaşlarını oyun oynamak için arayan bir kızın gözünden çocuk işçilerin durumunu anlatmaya çalışıyorlar.
Berk Çakır, Melek Simge Belge,Muhammed Salih Keleş, Sedef Yıldız eleştirel bir dille "engellilik" konusunda çalıştı. Engellilere karşı yapılırken tanık oldukları olumsuz davranış biçimlerine müdahale edilmesi ve imkanların çoğaltılmasının gerekliliğine vurgu yapıyorlar. Grup engellilerin kendi yaşamları sürdürebilecekleri imkan ve olanakların geliştirilmesi ile herkesin eşit bir yaşama erişebileceğini parmak basıyor.
"Irk-Renk Ayrımı" gözetmeksizin herkesin eşitliğine vurgu yapan ekip Alican Temurloğa, Esra Ataoğlu,Furkan,Aktürk, Haluk Sırma ile Şeyma Kaya'dan oluşuyordu. Renkli kalemleri kişileştirerek, farklı renklerin varlığının önemini görselleştiriyor.
Ali Şengül, Melike Karahan, Mert Gökbulak ve Furkan Aktürk, "eşitliği" satranç tahtasında farklı renklerde yer değiştirerek eşitlik işaretini alan taşlarla anlatıyorlar.
"Cinsiyet"inden dolayı ayrımcılığa maruz kalan insanların uğradıkları hak ihlali vurgulamak amacıyla Berk Mercimekçi, Çağdaş Ezgi Yıldız, Dilruba Eda Babayiğit, İbrahim Kargacıoğlu bir hafta boyunca çalıştılar. ve filmlerinde bu temaya yer verdiler.
Curcuna zamanı
Maltepe ilçesindeki okullardan gelen çocuklar, gündüzleri eğitimlere, atölyelere, tartışmalara katılıyor, yüzüyor, müzik yapıyor, oynuyor. Geceleri de "curcunalar" düzenleyip, filmler seyrediyor.
"Curcuna", ritm atölyesiyle başlayıp çocukların kendi partilerini düzenlemesi. Dans da ediliyor, satranç da oynanıyor, müzik de yapılıyor.
Küçük Prens'ten insan haklarına
3 Ağustos haftasının katılımcıları çok şanslıydı. Çünkü ilk günde, Prof. Dr. Ionna Kuçuradi'yle söyleşebildiler. Kuçuradi, A. de Saint-Exupery'nin "Küçük Prens"ine atıflarla insanın değeri ve insan hakları üzerine konuştu.
Çocukların hak savunuculuğu yetilerinin gelişmesi için
Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin (ÇHS) 20. yılında düzenlenen bu kamp, çocukların kendi hakları ile ilgili bilgilenmeleri, kendilerini ilgilendiren konularda görüşlerini ifade etmeleri, haklar konusunda atılacak önemli bir adımı oluşturuyor. Projenin düzenleyicileri*, "Toplumun tüm aktörlerinin, temel hakların vazgeçilmezliği ve bölünmezliği temelinde birleşmesi için gerekli bir adım da çocukların savunuculuk yeteneklerinin geliştirmesi sağlanmasıdır" diyor. (TK)
* Projeyi, Gündem Çocuk Derneği, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi, İstanbul Marmara Eğitim Vakfı, Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi, Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) ve onlarca gönüllü ortaklaşa gerçekleştiriyor; eşgüdümünü UAÖ yürütüyor.