Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı'nın (TÜSEV) "Destekle Değiştir" etkinliği desteği ile Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD) tarafından hayata geçirilen "Çocuklar için Hayvan Hakları ve Türcülük Atölyeleri" çalışması, dün Bilgi Üniversitesi'nde başladı.
Psikolog, öğretmen, çocuk gelişimci, avukat, akademisyenlerin yanı sıra, çocuk hakları ve hayvan hakları aktivistlerinin biraraya geldiği çalışmada çocuk hakları ve hayvan haklarının benzerliği, hak mücadelelerinde karşılaşılan ortak sorunlar ele alınırken, hayvanların kullanılabilecek birer mal olmadığı, hakları olan bireyler oldukları bilincinin çocuklarda oluşmasına katkıda bulunulması için farklı yöntemler tartışıldı. Hayvan sevgisi, merhamet, şefkat gibi konulardan çok, haklar düzleminde tartışmalar yürütüldü.
Bu çalışmayla, çocuklar için hayvan hakları ve türcülük konusunda bir atölye modeli geliştirilmesi ve bu modelin Eylül ayı sonunda açık kaynak olarak paylaşılması planlanıyor.
“Türkiye’de bir ilk”
HAGİD Yönetim Kurulu Üyesi Burak Özgüner, çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğuna değinerek şöyle konuştu:
"Türkiye'de çocuklara yönelik olarak, hayvan hakları konusunda geçmişte düzenlenen farkındalık çalışmalarının, sadece sevgi, şefkat ve merhamet kavramları le sınırlı kaldığını görüyoruz. Her ne kadar sevginin önemli olduğunu düşünsek de bizim amacımız, sadece çocuklara hayvan sevgisi aşılamak değil, çocuklara bir ayrımcılık çeşidi olan türcülüğü de sorgulatmayı başarmak.
“Çocuklar için Hayvan Hakları ve Türcülük Atölyeleri çalışmamız ile Türkiye'de bir ilk olarak, hayvanların hissedebilen ve hakları olan bireyler olduğu bilincinin çocuklarda yerleşmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu farkındalığa varan çocukların, kendilerinden farklı olan canlıların da haklarını önemseyeceğini ve gözeteceğini düşünüyoruz. Dünyada kendisinden ya da kendisine benzeyenlerden farklı olan canlıların varlığını ve hakları olduğunu fark eden çocuklar, başkalarının hakkını gasp etmemeyi, yok saymamayı seçebilecek ve onların bedenleri üzerinde tasarrufta bulunma hakkını da kendinde göremeyecektir. Bu nedenle, bu çalışmamızı önemsiyoruz ve çalışmamızın toplumsal adalete, şiddetsiz bir dünyanın inşasına da katkıda bulunacağına inanıyoruz.”
Vegan hayvan hakları aktivistlerinin yürüttüğü "Çocuklar için Hayvan Hakları ve Türcülük Atölyeleri"nin, sosyo-kültürel olarak farklı olan beş pilot bölgede çocuklarla gerçekleştirilmesi planlanıyor. Çalışma, insanlarda hâkim olan insanmerkezci düşünce yapısına karşı, çocukların diğer canlılarla daha eşitlikçi, âdil bir ilişki kurmasına katkı sağlamayı hedefliyor. (ÇT)