"Çocuğu sokağa iten nedenlerin başında yoksulluk geliyor. Yoksulluğun ana sebebi de zorunlu göç. Güneydoğuda köye dönüşlerin gerçekleştirilmesi sorunun çözümü için gerekli."
Bu yıl altıncısı düzenlenen ve bugün Diyarbakır'da başlayan "Sokakta Çalışan ve Yaşayan Çocuklar Sempozyumu"nda konuşan Büyükşehir Belediyesi başkan vekili İhsan Uğur yerel yönetimlere merkezi iktidarın destek vermesi gerektiğini söyledi.
"Öncelikle çocuğun ya ailenin yanında ya eğitim kurumlarında ya da oyun oynayabileceği parklarda olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Eğitime ve meslek eğitimine yönlendirme çalışmalarımız da sürüyor. Sorun devasa."
STK'ler, resmi kurumlar ve uzmanlar katılıyor
Üç gün sürecek sempozyumu Büyükşehir Belediyesi, valilik ve Dicle Üniversitesi düzenliyor.
Açılış konuşmasını yapan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü Zülfü Toman "Sokaktaki çocuklar risk altında. Bu sempozyumun oluşturulacak devlet politikalarına ışık tutmasını diliyorum" dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Diyarbakır milletvekili Abdurrahman Kurt da zorunlu göçün sorunu derinleştirdiğini vurguladı.
Diyarbakır Belediyesi'nin haberine göre, açılış konuşmalarının ardından “Diyarbakır’da Sokakta Yaşayan Çocukların Durum Analizi” başlıklı panel düzenlendi. Oturum Başkanlığı’nı Dicle Üniversitesi’nden Prof. Remzi Oto’nun yaptığı panelde belediye Sosyal Hizmetler ve Projelerden sorumlu başkan danışmanı Muharrem Erbey yerel yönetimlerde çocuk politikalarını anlattı.
Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Doç. Dr. Ejder Okumuş ise yaptığı araştırmalar sonucunda sokakta yaşayan çocukların çoğunluğunun parçalanmış ailelere mensup olduğunu gördüğünü söyledi.
"Kadınlar ve çocuklar mağdur"
75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürü Remziye Arslan Ulaş da bugüne kadar 9 bin 302 çocukla çalışma yaptıklarını, bunların bin 85’ini rehabilitasyon programına aldıklarını söyledi.
2004'te okullarda yaptıkları araştırmada hem çalışıp hem okuyan çocuk sayısının 8 bin 775 olduğunu bu sayının 2005’te 9 bin 177’ye çıktığını ifade eden Arslan bin 400 çocuğun ise gece çalıştığını söyledi.
30 kişilik mobil ekiple sokakta çalışan çocuk sayısını 3 bin 302 olarak tespit ettiklerini ifade eden Arslan “Bu çocuklar kazançlarının tamamını annelerine veriyor. Buradan da anlaşılıyor ki, mağduriyeti kadın ve çocuklar yaşıyor.” (EÜ/NZ)
* Sempozyum programına ve katılımcı listesine ulaşmak için buraya tıklayın.