Geçtiğimiz Hafta BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Innocenti Araştırma Merkezinde toplanan uzmanlar ve sivil toplum temsilcileri, "Çocuklara Uygun bir Dünya" deklarasyonuna imza atan AB üyesi ülkeleri kaynaklarını bir an önce harekete geçirmeye çağırdı.
AB hükümetlerine çağrı
2002'de BM Çocuklar Üzerine Özel Oturumda ortaya çıkarılan ve 180 ülkenin imza attığı deklarasyon, 10 yıl içinde hayata geçirilecek 21 ana hedef belirlemişti.
Deklarasyonda yer alan hedefler tüm çocuklar için kaliteli ve eşit eğitim, sağlıklı bir yaşam, çocukların şiddete, sömürüye karşı korunması ve HIV/AİDS'le mücadeleyi kapsıyor.
Innocenti Araştırma Merkezi başkanı Marta Santos Pais "Avrupa Birliği üyesi hükümetler sosyal hizmetlere daha fazla kaynak aktarmalı ve çocuklar için Üçüncü Dünya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeli" dedi.
Çocuklar için Avrupa kampanyası
Avrupa Konseyi Genel Sekreter Vekili Maud de Boer-Buquicchio, 20 Kasım nedeniyle yaptığı açıklamada bu yıl başlayan "Çocuklar için ve Çocuklarla bir Avrupa İnşa Etmek" kampanyası hakkında bilgi verdi.
Konseyin çocuklarla ilgili uygulamalarda bir Avrupa standardı oluşturmaya çalıştığını vurgulayan Boer-Buquicchio evlat edinme prosedürlerinin hızlanması ve geliştirilmesinin acil bir sorun olarak önlerinde durduğunu belirtti.
2008'e kadar sürecek olan kampanya bir yandan "çocuk hakları kavramının yaygınlaştırılmasını" diğer yandan da "çocuklara yönelik şiddeti önlemeyi" hedefliyor.
Kampanya Avrupa çapında tüm karar alıcıları ve alanda çalışanları bir araya getirerek ulusal stratejilerin oluşturulmasını amaçlıyor.
Uzmanlar, Avrupa Birliği üyesi hükümetlerin kampanyanın öngördüğü üzere çocukların karar ve uygulama süreçlerine katılımını sağlaması gerektiğini söylüyor.
Göçmen çocuklara ihtimam
AK İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammerberg bugün yaptığı açıklamada göçün çocuklar üzerine olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Hammerberg, AB içinde önemli bir tartışma konusu olan kaçak göçmenlerle ilgili uygulamalarda yerel yetkililerin ve hükümetlerin çocukların özel kırılganlığını göz önüne alması gerektiğini söyledi:
"Unutulmamalı ki Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi yada BM Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası düzenlemeler göçmenlik durumları fark etmeksizin tüm çocukları kapsıyor ve koruyor".
Beş yıllık ara rapor
"Çocuklara Uygun bir Dünya" deklarasyonunun açıklandığı 2002'den bu yana geçen zamanı kapsayan bir rapor önümüzdeki sene New York'ta toplanacak BM Genel Kurulu'na sunulacak.
Floransa'daki toplantıda UNICEF Bölge Temsilcisi Philip O'Brien da çocukların ve gençlerin Avrupa'da katılımının artması gerektiğini söyledi.
Uzmanlara göre yoksulluk, sosyal dışlanma, göçmenlik ve çocuk ticareti de çözüm bekleyen acil sorunlar arasında.
Çocuk Hakları Günü
20 Kasım, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin yıldönümü olarak 1989'dan bu yana Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor.
Türkiye'nin de 1990'da imzaladığı ve 1994'te yürürlüğe giren ÇHS, en fazla sayıda ülkenin kabul ettiği uluslararası sözleşme. (EÜ/KÖ)