Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları, Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, Adalet Komisyonu üyesi M. Emin Ekmen ve Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile görüştü.
Emine Uşaklıgil, Gülçin Avşar ve Mehmet Uçum'dan oluşan Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları heyeti, önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gerçekleştirdikleri görüşmeler sırasında Adalet Komisyonu'nda görüşülmeyi bekleyen yasa tasarısına ilişkin eleştirilerini dile getirdi.
Heyettekiler, sorunun çözümü için yapılması gereken değişikliklere ilişkin önerilerini de Hakkı Köylü'ye sundu. Heyettekiler, çalışmalarda aktif olarak yer almak istediklerini de vurguladı. Heyetin Köylü ile yaptığı görüşmeye, İstanbul milletvekili Nursuna Memecan da katıldı. Heyetin önerilerini inceleyen Köylü, bu maddeler üzerinde çalışma yapacağını belirtti.
M. Emin Ekmen ise konuyla ilgili çalışmalar yaptığını, Başbakan ve Adalet Bakanı ile temaslarda bulunduğunu söyledi. Yasal değişikliğin zorunluluğu konusunda herkesin hemfikir olduğunu belirten Ekmen, siyasi gündemin yoğunluğu nedeniyle değişikliğin hayata geçirilemediğini savundu.
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ise konuyu Bakanlar Kurulunda bir kez daha dile getireceğini aktardı.
TMK Mağduru Çocuklar ile ilgili yasal değişikliği de içeren torba yasa tasarısı Adalet Komisyonu'nda görüşülmeyi bekliyor. Çeşitli gerekçelerle ertelenen görüşmeler nedeniyle yasa tasarısının ve "TMK Mağduru Çocuklar"ın durumu belirsizliğe büründü.
Yetişkinler gibi gözaltına alınıyor, sorgulanıyor, yargılanıyorlar
Türkiye'de binlerce çocuk, 1991'de çıkan ve 2006'da çocuklara ilişkin kısıtlayıcı hükümler getirilen TMK nedeniyle, "terör suçlusu" olmakla suçlanan yetişkinlermiş gibi gözaltına alınıyor, sorgulanıyor, yargılanıyor ve hapsediliyorlar.
İnsan hakları savunucuları, TMK mağduru çocukların terör suçlarına özgü olarak ve yetişkinler için geliştirilmiş olan özel soruşturma, yargılama, cezalandırma ve infaz rejimlerine de maruz bırakıldıklarına dikkat çekiyor. Yani TMK mağduru çocuklar hem genel olarak hem de özel olarak aynı süreçte iki kez çocuk hakları ihlal edilerek mağdur ediliyor.
TMK Mağduru Çocuklar pedagojik destek alamıyor, öğrenimlerini bırakmak zorunda kalıyorlar, aylarca hatta senelerce süren duruşmalarına kelepçeli getirilip götürülüyor. Bu çocukların bazıları yetişkinlerle aynı koğuşlarda kalıyor, aileleriyle görüşleri engelleniyor, iki haftada bir verilmiş spor/oyun izinleri bile iptal edilebiliyor.
TMK, "suçlu çocuk yoktur", "suça sürüklenen çocuk vardır" tanımını kabul eden ve "ceza"nın çocuğa uygulanacak en son yaptırım olduğunu öngören Çocuk Koruma Kanunu'nu da yok sayıyor. Çocuk Koruma Kanunu doğrultusunda eğitilmiş polis, asker, savcı, gardiyan vb devlet memurlarının sayısı çok az olduğundan TMK Mağduru Çocuklar gözaltına alınırken, gözaltında, sorguda, hapiste fiziki ve manevi işkenceye, kötü muameleye maruz kalıyor. (BB)