Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) çocuk tutukluluğuna dair verdiği kanun değişikliği teklifini “çocuk hakları açısından ileri bir adım” olarak değerlendirdiğini, ancak aynı yasadaki “üst sınırı beş yılı aşmayan suçlar” ibaresine dikkat çekerek yeterli olmadığını duyurdu.
“Teklif, girişimiz tarafından çocuk hakları açısından anlamlı ve ileri bir adım olarak değerlendirilmiş ise de; yine aynı yasa maddesi içeriğinde ‘üst sınırı beş yılı aşmayan suçlar’ ibaresi bulunduğu için, girişimimiz ilkesel olarak 18 yaş altında hangi suçu işlerse işlesin, çocukların hiçbir koşulda tutuklanmaması gerektiğini kamuoyuna deklare etmiştir.
“Bu sebeple bu teklif girişim adına taleplerimizin derhal yankı bulması açısından çok sevindirici olmakla birlikte, aşağıda kısaca anlatacağımız üzere maalesef ki çocuk adalet sisteminde ve çocuk ceza infaz sisteminde yaşananların çözümü açısından kuşkusuz ki yetersizdir.”
Alternatif model
Girişim yasa değişikliği teklifindeki çocukların özgürlüklerinin kısıtlanmasının “en son çare olduğu” vurgusunun çocuk hakları açısından değerli olduğunu da anlattı.
Çocuğun gerek tutuklama gerek mahkumiyet gerekse başka kapalı kurum ve kuruluşlara alınması noktasında özgürlüğünden yoksun bırakılmanın son çare olarak uygulanmasını sağlamak hedefine ulaşmak için çalışmalar yapacaklarını ve çocuk adalet sistemine ilişkin alternatif bir modeli kamuoyuna duyuracaklarını belirtti.
Bu süreçte 18 yaş altındaki çocuk tutukluluğuna bütünüyle son vermeye yönelik tüm girişimlere destek olacaklarını ifade etti.
Ne olmuştu?
Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi dün çocuk cezaevlerini bulunduğu beş kentte eş zamanlı olarak eylem yapmış ve çocuk cezaevlerinin kapatılması taleplerini dile getirmişti.
BDP Milletvekili İdris Baluken de aynı gün çocuk tutukluğunu düzenleyen 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 21. maddesindeki 15 yaşının 18’e çıkarılması için yasa değişikliği teklifi verdi.
Girişimin bileşenleri
Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi’nin bileşenlerini 13 Şubat 2014 itibarıyla şu kuruluşlar oluşturuyor:
İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Çağdaş Hukukçular Derneği, Gündem Çocuk Derneği, Tutuklu ve Hükümlüler Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUAD-FED), Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği (ÖZGEDER), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUD), Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, İştar Kadın Merkezi, Uluslararası Çocuk Merkezi, Çocuklar İçin Adalet Takipçileri, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Çakıl Derneği, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği (TODAP), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Özgürlükçü Hukukçular Derneği Diyarbakır Barosu. (YY)